Online kutatás

Levéltárunk a fenntartó Székesfehérvári Egyházmegye hivatalos honlapjának kialakítása (2004) óta szolgáltat online módon iratokat az érdeklődőnek. Oklevéltárunk és 18. századi lélekösszeírásaink kerültek akkor webes felületre. Ezt a választást hagyományos szakmai érvek mellett a családfakutatók kiszolgálása és figyelmük egy – akkor talán még – nem eléggé ismert forrástípusra irányítása indokolta. A levéltár személyi feltételeinek változása teremtette meg a lehetőséget arra, hogy koncentráltabban foglalkozzunk digitalizálással. 2013-ban kezdeményeztük azt az összefogást, amelynek eredményeként több egyházmegye is a nagyközönség elé lépett 1944/1945-ös halotti anyakönyveivel (https://matricula.hu). A projekt – társadalomtörténeti fontosságán túlmenően – sok résztvevő számára tesztlehetőség és szárnypróbálgatás is volt egyben az online kutatószolgálat kialakítása terén. Ezen előzmények után indítunk 2019-ben önálló szolgáltatásunk. Első lépésként az egyházmegye 100 évnél régebbi anyakönyveinek püspökségen őrzött egykorú másodpéldányait tettük hozzáférhetővé. 2022-ben a szolgáltatás egy több egyházi levéltár által közösen fenntartott felületre költözött át.

A szolgáltatásban elérhető iratok köréről itt tájékozódhat. Az online szolgáltatás igénybevétele díjköteles. A bevételeket a rendszer fenntartásába forgatjuk vissza. Az előfizetés magában foglalja korlátozott számú másolat letöltésének jogát is. (Természetesen a levéltárunkba személyesen ellátogató kutató a levéltári törvény értelmében díjmentesen hozzáférhet az adattartalomhoz, offline-módon.) 

matricula.hu oldalon regisztrált és előfizetést teljesítő kutatók az alábbi hozzáférési lehetőségek közül választhatnak:

15 napos betekintő-böngésző hozzáférés (a rövidebb időt igénylő adatkeresésekhez) - 15 letölthető képmásolat (jpg fájl) - 3.500.- Ft (7 €) regisztrációs díj;
90 napos kutatói hozzáférés - 50 letölthető képmásolat (jpg fájl) - 7.000.- Ft (14 €) regisztrációs díj
- 365 napos kutatói hozzáférés - 200 letölthető képmásolat (jpg fájl) - 18.000.- Ft (36 €) regisztrációs díj.

(A közölt regisztrációs díjak a 2023. január 3-ától esedékesek, 27 %-os ÁFÁ-t tartalmazzák.)

A kutatói hozzáférés minden esetben a szolgáltatások teljes képanyagára vonatkozik, a letölthető képmásolatok a kutatók által választható felvételeket jelentenek, melyek jpg fájlként elmenthetővé válnak a felhasználó számítógépén. A regisztrációs díj fizetésének lehetőségeiről a regisztrációs adatlap tájékoztat.

Az internetes kutatás a regisztrációs díj befizetése és a regisztráció visszaigazolása után kezdhető meg. A regisztrációs folyamat gyorsítása érdekében kérjük kutatóinkat, hogy a regisztrációs díj befizetési bizonylatának elektronikus másolatát e-mail útján küldjék el nekünk, hogy ne kelljen több napon át feleslegesen várakoznunk a banki kivonatok, ill. a könyvelés információira.

További kérdések esetén kutatóink előzetesen is felvehetik a kapcsolatot a levéltár munkatársaival intézményünk e-mail és telefon elérhetőségein.

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk