Megnyílt a 21. Betlehemi szép csillag kiállítás - beszámoló

2023. 12. 02. | | 2023. 12. 02.

 

 

A betlehemi történet járja át az egész világot – Megnyílt a Betlehemi Szép Csillag kiállítás Székesfehérváron

2023.12.02. – Huszonegyedik alkalommal hirdette meg az adventi készülődés jegyében a Betlehemi Szép Csillag pályázatot a Fehérvári Kézművesek Egyesülete. A legszebb pályamunkákból és a kézművesek alkotásaiból idén is kiállítás nyílt a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Ugrits Tamás pasztorális helynök köszöntője után a tárlatot Váczi Márk történész, néprajzkutató nyitotta meg. A díjakat és az okleveleket Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete elnöke adta át.

Idén is természetes anyagokból, kizárólag kézműves kivitelezéssel készült betlehemekkel nevezhettek a hivatásos, illetve amatőr kézművesek vagy csoportok. A kiállításon Ugrits Tamás azt emelte ki, hogy az a szeretet tartja össze ma is a világot, amit Jézus hozott el közénk. Ez érinti meg minden ember szívét, aki gondol a családjára, a szeretteire, a világ alakulására. „Jézus szeretetet hozott közénk, ezért a hit és a szeretet művei ezek az alkotások is. Isten Fia nemcsak a múltban, hanem most is hatással van a világra. Az elkészített művek ezt a jelenlétet, ezt az élő valóságot hirdetik. Jézus mindenki számára elérhető és közel van. Ami Betlehemben elkezdődött, az a történet átjárja a világot, és ebből indul minden emberi történet, amely hitből és szeretetből akar élni. Jézus ma is része a családoknak, az Ő szeretetéből fakadó öröm járja át adventi időszakunkat.”

Váczi Márk néprajzkutató, történész megnyitó beszédében visszatekintett a betlehemállítás kezdetére, amikor Assisi Szent Ferenc 800 évvel ezelőtt egy élő betlehemet épített Krisztus születésének ünnepére, jelképes újraszületésére várakozva. Ahogy múltak a századok, a karácsony ünneplése kapcsán, kisebb betlehemek készültek a családok otthonaiban, amelyek ma már az adventi koszorú mellett kaptak helyet. „A keresztények ezzel a gyönyörű jelenettel ünneplik meg, hogy Isten Fia ember lett, Szűz Máriától megszületett, és eljött közénk. Azokban a családokban is, ahol kevésbé járnak templomba, ott van a betlehemi jelenet, az adventi gyertyákkal együtt. A Fehérvári Kézművesek Egyesületének már több évtizedes hagyománya a Betlehemi Szép Csillag kiállítás. Idén különösen nagy számban érkeztek alkotások. A művek lényege nem változott, Jézus Krisztus születésének pillanatait ábrázolják a művészek. Az alkotások megmutatják azokat az eseményeket is, amelyek a születést követően történtek, a pásztorok, a bölcsek imádását, az angyal megjelenését. De maga a betlehemi csillag is meghatározza a kompozíciókat – fogalmazott Váczi Márk, aki végül azt kívánta, ez az ünnepváró kiállítás vigyen közelebb minket a feltámadás titkához is, ismerjük fel Jézus Krisztusban a Megváltót, és ajánljuk neki lelkünk minden kincsét. Álljunk ki hitünk mellett a betlehemek felállításával is, amely példát mutat a világ számára.

Idén rekord számú nevezés, 168 gyermek- és 12 felnőttalkotás, összesen 180 betlehem érkezett a Fehérvári Kézművesek Egyesületének felhívására. A pályázók és az alkotók köre is meglehetősen széles volt, az óvodás gyerekektől kezdve a nyugdíjas korosztályig jelentek meg az alkotók. Az egyéni és csoportos pályamunkákért járó díjakat és az okleveleket Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete elnöke adta át. Készültek alkotások újrahasznosítható anyagokból, kartonpapírból, tavalyi adventi gyertyákból, flakonokból. Ami a művekben a legfontosabb, az a természetesség volt, amely valamilyen formában megnemesült, átlényegült, és ünnepi dísszé vált. Külön termet nyitottak a Betlehemi Szép Csillag kiállítás mellett Radetzky Jenőné bútorfestő népi iparművész betlehemes gyűjteményének és a Fehérvári Kézművesek alkotásainak, mivel az Egyesület idén ünnepli 25 éves jubileumát.

A Betlehemi Szép Csillag kiállítás december 20-ig látogatható a székesfehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent Korona Galériájában. 

Berta Kata
Fényképeket készítette Kovács Marcell 
Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

 


 

Korábbi évek beszámolói:

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk