Megnyílt a Betlehemi szép csillag kiállítás - beszámoló

2013. 11. 30. | | 2013. 12. 03.

 A  Fehérvári Kézművesek Egyesülete, a Szent István Művelődési Ház és a Szent Donát Alapítvány idén tizenkettedik alkalommal hirdette meg pályázatát Betlehemi szép csillag címmel. A kiírás lényege volt, hogy bárki jelentkezhetett természetes anyagokból, saját kezűleg készített betlehemi jelenettel, amelyet kiállítás keretében mutatnak január 5-ig a Művelődési Ház Szent Korona Galériájában. A pályázaton ifjúsági és felnőtt kategóriában hivatásos kézművesek, és műkedvelő alkotók, alkotócsoportok egyaránt részt vehettek.
 
A megnyitó a Szent Imre Általános Iskola tanulóinak Betlehemes játékával kezdődött, majd Szilágyi Szabolcs, Székesfehérvár-Belváros helyettes plébánosa mondott ünnepi beszédet: „Alapvetően két dolog jutott eszembe a kiállított tárgyakról, amikor nyugodtan végig tudtam őket nézni: az első a gyermekkorom volt. A másik dolog, ami eszembe jutott, az emberi kreativitás volt. Az a fajta gazdaság, amelyet ezek az alkotások jelképeznek. Lenyűgöző volt látni számomra, hogy milyen sok anyagból és hányféleképpen lehet elkészíteni ezeket a tárgyakat” – mondta Szabolcs atya.

Pályázatunk célja, hogy segítse a Jézus születésének ünnepére való méltó felkészülést, éltesse és felmutassa a magyar szakrális népművészet gazdag hagyományait, ösztönözze a gyermekek és felnőttek alkotó kedvét – mondta el Szenczi Jánosné a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke.

 Az ünnepség végén a negyven kiállított tárgy közül tizenötöt díjaztak a szervezők, emellett Hemrich Márta vehetett át még elismerést az alkotásáért.  A kiállítás 2014. január 5-ig tekinthető meg, hétfőtől-szombatig: 10-17 óráig, adventi vasárnapokon: 15-18 óráig.

BPK
Fényképeket készítette Ódor Ildikó
Videó: Somogyi Tamás és BPK 

Korábbi évek beszámolói:Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk