Betlehemi Szép Csillag kiállítás - beszámoló

2014. 11. 29. | | frissítve 2014. 12. 05.

 Sokaknak ma is hozzátartozik a karácsonyi hagyományokhoz a Betlehemkészítés. Ezt bizonyítja Székesfehérváron a napokban megnyílt Betlehemi szép csillag kiállítás. A  Fehérvári Kézművesek Egyesülete, a Szent István Művelődési Ház és a Szent Donát Alapítvány idén 13. alkalommal hirdette meg betlehemkészítő pályázatát.  

„Egyre többen jönnek rá, egy-egy településen, hogy a közös Betlehem minden másnál jobban segít abban, hogy az ünnepváráskor közösséget teremtsen. És így van ez a családokban is.” – mondta el Spányi Antal megyés püspök a kiállítás megnyitóján.

Valóságos betlehemkészítő mozgalommá vált, hogy sajátkészítésű alkotásokat küldjenek gyermekek és felnőttek egyaránt a Betlehemi szép csillag kiállításra. A Fehérvári Kézművesek Betlehemkészítő pályázatára bárki jelentkezhetett, aki természetes anyagokból, saját kezűleg készített betlehemi jelenetet. Az elkészült alkotásokat kiállítás keretében mutatták be a székesfehérvári Szent István Művelődési ház Szent Korona Galériájában. A pályázaton ifjúsági és felnőtt kategóriában hivatásos kézművesek, és műkedvelő alkotók, alkotócsoportok egyaránt részt vehettek

„A betlehemek között mindig voltak művészi alkotások, és voltak egyszerű, olykor talán kevésbé sikerültek is. De közös volt mindegyikben, hogy a szeretet hozta őket létre és az igaz hit, mely alkot, életet formál és alakít.” – mondta el Baracza Szabolcs faszobrász restaurátor a Betlehemi szép csillag kiállítás megnyitóján.

A betlehemállítás lényege az egykori események átélése, amely hozzásegíti az embereket, hogy saját szívükben is elkészítsék a jászolt, amelybe minden karácsonykor beleszülethet az isteni kisded, aki hajléktalanul, nincstelenül jött a világra, magára véve minden emberi fájdalmat, nélkülözését, vagyis egy lett velünk a szent éjszakán. Szenczi Jánosné a kézműves egyesület elnöke ezekkel a gondolatokkal adta át az idei díjakat a legszebb Betlehem készítőinek.

A Betlehemi szép csillag kiállítás szervezői azt szeretnék, hogy az alkotások megtekintői találkozzanak a szeretet örömével, mely alkot és megszólítja a másik embert tiszta szeretetével. A kiállítás január 6-ig látogatható a Szent István Művelődési Házban a nyitvatartási időn túl az adventi időszakban szombaton este 6-ig, vasárnap du. 3-tól este 6-ig.

BPK
Videó: Somogyi Tamás és BPK

 


 

 

Kapcsolódó videóanyag

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk