XIII. Betlehemi szép csillag kiállítás - beszámoló

2015. 11. 28. | | 2015. 11. 30.

 

 

Megnyílt a kézműves betlehemek, szívvel készült ajándékok tárlata

2015.11.28. - Megnyílt a XIII. Betlehemi Szép Csillag tárlat valamint Csendes Mihályné Schuller Magdolna és Lits Istvánné Hári Kamilla - Ajándék tűvel és szeretettel kiállítása a székesfehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

Assisi Szent Ferenc nevéhez fűződő szokás a betlehemkészítés, amely világszerte részévé vált a templomok és a közterek karácsonyi programjainak. Ez a középkori szokás a magyar szakrális népművészet gazdag hagyományaiban máig fellelhető. Jézus születésének ünnepére való méltó felkészülést őrzi az egyre népszerűbbé váló fehérvári betlehemi kiállítás is.

A megnyitó ünnepségre a legszebb magyar karácsonyi dalokból válogatott az Ars Musica Zenebarátok Egyesületének kórusa, a nagyszámú közönség örömére. A magyar irodalom különösen szép, karácsony éjszakájának csodájáról szóló versek hangzottak el az I. István Szakközépiskola tanulóinak tolmácsolásában.

Spányi Antal megyés püspök köszöntőjében hangsúlyozta: karácsony legnagyobb ajándéka az ember Istennel való találkozása. A betlehemi kiállítás kiemelt jelentősége, hogy ismét átéljük az egykori eseményeket és készítjük szívünket, hogy bennünk is megszülethessen újra a szeretet, a szent éjszakán. "Adventkor igazából azt szeretnénk, hogy találjunk valami ajándékot, amiben minden benne van, a szeretetünk és a másik személyisége. A jó ember jó kincséből jót hoz elő, a jó kincs értelmét széppé és ragyogóvá teszi, így születtek meg szívből és reményből ezek az alkotások is és így lesznek ajándékok mindannyiunk számára. Így hozzák közel hozzánk azt, akinek a szeretetéből megszülettek, aki időt áldozott rá és fáradt érte. Tárjuk ki szívünket és fogadjuk be azt a szeretetet, azt az örömet, amit ezek az alkotások árasztanak." - mondta a püspök.

Radetzky Jenőné Magyar Kézműves Remek díjas, nép iparművész megnyitó beszédében visszaemlékezett azokra az időkre, amikor a közintézményekben tilos volt a betlehemezés, az emberek szívéből azonban nem tudták kitörölni a „kisded Jézus születését”.

A kiállításra természetes anyagokból, saját kezűleg készített betlehemi jelenettel lehetett nevezni. A pályázaton gyermek, ifjúsági és felnőtt kategóriában hivatásos és műkedvelő alkotók, alkotócsoportok egyaránt részt vehettek. Idén 41 amatőr és 30 kézműves munkája került bemutatásra.

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete, a Szent Donát Alapítvány és a Székesfehérvári Egyházmegye, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház közös szervezésében megrendezett XIII. Betlehemi szép csillag kiállításon a pályázatra beérkezett legjobb művek alkotóinak díjakat adtak át.

A Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent Korona Galériájában a gyönyörű betlehemek és ajándéktárgyak december 20-ig tekinthetők meg.

BPK
Képek: Somogyi Tamás
Videó: Somogyi Tamás és BPK

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk