Megnyílt a Betlehemi Szép Csillag kiállítás - beszámoló

2021. 12. 04. | | 2021. 12. 04.

 

 

Az alkotás öröme felkészít az ünnepre – December 22-ig látogatható a XIX. Betlehemi Szép Csillag kiállítás a székesfehérvári Szent Korona Galériában

2021.12.04. – Tizenkilencedik alkalommal hirdették meg a Betlehemi Szép Csillag pályázatot és kiállítást a Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezésében. Az idén is sok pályamunka érkezett be: 55 gyermek- és 17 felnőttalkotás került a nagy népszerűségnek örvendő kiállításba, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent Korona Galériájába. A gyermekmunkák között nagyon sok csoportos munka is van, volt egy-egy osztály is, akik együtt készítettek Betlehemet, de voltak hárman, vagy öten, akik összeálltak a közös alkotásra. A kiállítás megnyitóján Spányi Antal püspök köszöntötte a megjelenteket. A tárlatot Landgráf Katalin textilművész, az MMA tagja nyitotta meg. A díjakat és az okleveleket Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete elnöke adta át.

Spányi Antal püspök köszöntőjében azt hangsúlyozta, fontos, hogy az emberek szívében és lelkében ott éljen tovább a vágy – ami a keresztény világ kétezer éves történetével egyidős – hogy találkozzon Istennel. Ennek a vágynak a beteljesedését Jézus Krisztusban találjuk meg. Adventben a Vele való mélyebb találkozásra készülünk, amely az idők során formálódott és alakult, de van valami, ami nem változott, örök és állandó benne. Az, hogy keressük Krisztust és azt a békét, amit Ő hozott el, azt a szeretetet, amit Ő ad, és azt a reményt, amelyet Ő nyújt az embereknek.

„Ilyenkor adventben mindannyiunk számára fontos, hogy emeljük föl tekintetünket, és próbáljuk meg azt a betlehemi csillagot szemlélni, amely elvezette a három királyokat és sok-sok nemzedéket a jászolhoz, Jézus Krisztushoz. Amikor sötét és hideg van, és az ember inkább bezárkózik, jó arra gondolni, hogy eljön a karácsony, és van örök szeretet, van örök otthon, és az ember képes Jézushoz közelebb kerülve a szeretetet, a reményt és az elfogadást ajándékozni a másik embernek. Úgy gondolom, hogy ez a betlehemi kiállítás valójában erre hív meg bennünket. Jó látni kicsik és nagyok, gyerekek és felnőttek, egyének és közösségek alkotásait, amelyek mind arról szólnak, hogy nem vagyunk kiszolgáltatva a világban zajló eseményeknek, és tudunk valami jót, valami szépet tenni, hogy jobbá és szebbé váljon a világ.”

Landgráf Katalin textilművész megnyitóbeszédében a magyar népművészeti hagyományok egyediségéről beszélt, amely lelki egészségünk őrzője és megtartója lehet a mai változó, felgyorsult világban. „Sokféle hagyomány, rétegződés épül egymásra az életünkben, a tevékenységeinkben is, de akár itt ezen a kiállításon is. Hány év alatt válik hagyománnyá, rögzül meg a tudatunkban egy-egy esemény? Vajon a hagyományok változásai milyen módon erősítik vagy gyengítik, változtatják meg egy-egy hagyomány lényegét, célját?

A kiállításon látható sok szép tárgy nemcsak alkotójuk szemléletét, tehetségét tükrözi, hanem fellelhető a tárgyak sokszínűségében a mesterségek változása is” – mondta a textilművész, majd arról beszélt, hogy fontosak és kellenek a saját kézzel készített boldogító alkotások, magunknak és egymásnak is. Nem szabad elvetni közös hagyományainkat, közös tudásunkat, nemcsak azért, mert nagyon jó alkotni, hanem azért is, mert társadalmunk változásaiban nagy szükség van a régiek tudására. „Manapság, amikor átszövi életünket a digitalizáció, új távlatokat nyit a robotizáció, ezek nyomán sok-sok kéz munka nélkül marad. Kézműves mesterségünk fortélyait kötelességünk tovább adni. Azért is, hogy mindenki rátaláljon az alkotás örömére” – fogalmazott Landgráf Katalin.

Szenczi Jánosné elnök a díjak és oklevelek átadása előtt elmondta, a betlehemkészítő pályázat célja az volt, hogy az alkotások segítségével lélekben segítsék az adventi készülődést a családokban, az alkotással hozzásegítsék a családtagokat a lelki feltöltődéshez.
A készítők meglepték a szervezőket, többen dolgoztak ugyanis korábban nem használt természetes nyersanyagokkal, például falevéllel, kukoricával. A tárlaton külön teremben kiállították az Egyesület azon tagjainak munkáit is, akik szerepeltek a XVII. Élő Népművészet – Országos Népművészeti Kiállításon.

A Betlehemi Szép Csillag kiállítás december 22-ig látogatható, hétfőtől szombatig: 13–18 óráig, vasárnap 15–18 óráig a székesfehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent Korona Galériájában.

Berta Kata
Fényképeket készítette: Molnár Viktória



 

Korábbi évek beszámolói:

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk