XIV. Betlehemi szép csillag kiállítás - beszámoló

2016. 11. 26. | | 2016. 11. 29.

 

 
Szívből és reményből készült alkotások a Betlehemi Szép Csillag kiállításon

2016.11.24. - A XIV. Betlehemi szép csillag kiállítás megnyitójával kezdődtek szombaton a Belváros adventi programjai a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A szép hagyományokkal bíró rendezvényen Spányi Antal megyés püspök mondott köszöntőt, majd Jungbert Béla, a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend magyarországi helytartója nyitotta meg kiállítást. A látogatókat a Fehérvári Kézművesek Egyesülete az angyalok tárlatával is szeretettel várja.

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete, a Szent Donát Alapítvány és a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház közös szervezésében idén is megrendezték a XIV. Betlehemi szép csillag kiállítást, ahol átadták a díjakat is a pályázatra beérkezett legjobb művek alkotóinak. A kiállítással párhuzamosan nyílt meg az angyalok tárlata a Fehérvári Kézművesek Egyesülete alkotóinak munkáiból. „Karácsonyt várni, megélni, később pedig visszaemlékezni rá mindig jóleső érzéssel tölti el az ember szívét. De az ünnep akkor lesz igazán a miénk, akkor lesz szívet és lelket gazdaggá tevő, ha nem beleesünk az ünnepbe, nem végighajtjuk magunkat az ünnep előtti napokban, hanem próbálunk csöndet és békét teremteni és megpróbálunk elgondolkodni azon, mi az ünnep lényege, hogyan kell karácsonyt megülni és hogyan legyen szép karácsonya mindazoknak, akik körülöttünk vannak.” – mondta köszöntőjében Spányi Antal püspök, aki a betlehem készítés szokásáról is szólt. „Szép és ősi szokás, hogy Advent időszakában betlehemeket készítünk és próbáljuk Jézus születésének egy pillanatát megragadni, úgy magunk elé állítani, hogy az valamit elmondjon rólunk, elmondjuk mit jelent az ünnep nekünk és másoknak.” – tette hozzá a püspök.

A karácsonyi tárlatot Jungbert Béla, a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend magyarországi helytartója nyitotta meg, kiemelve, hogy a keresztény kultúrkörben több száz éves hagyományba illeszkednek a betlehemezés különböző formái. Jungbert Béla hangsúlyozta, hogy a magyar nyelvterületen, annak is elsősorban az archaikus elemeket jobban megőrző keleti és északi perifériáin különösen gazdag ez a hagyomány. A tárlatról szólva a Szent Sír Lovagrend magyarországi helytartója örömét fejezte ki, hogy a művészileg is igényes figurák sok esetben ősi technikákkal készülnek.

A Betlehemi szép csillag pályázatra hivatásos kézművesek és műkedvelők vagy alkotócsoportok készítik el évről évre a betlehemi jeleneteket ábrázoló kézműves alkotásaikat természetes anyagokból, a magyar hagyományokat követve. A karácsonyra való felkészülést segíti és a szakrális népművészet hagyományait őrzi a kiállítás, amely mellett a látogatók megnézhetik a különféle technikákkal és méretben készült angyalok tárlatát, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete tagjainak alkotásait. A kiállítást december 17-ig lehet megtekinteni, hétfőtől szombatig 10 órától 17 óráig, vasárnap pedig 15 órától 18 óráig.

Szöveg forrása: szekesfehervar.hu
Képek: Somoögyi Tamás
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk