Megnyílt a Betlehemi Szép Csillag kiállítás - beszámoló

2020. 11. 28. | | 2020. 11. 28.

 

 

„Legyen egy tenyérbe illő kicsi betlehemünk, mely kézbe fogva megnyugtat és erőt ad” – Megnyílt a Betlehemi szép csillag kiállítás Székesfehérváron

2020.11.28. – Idén az online térben, szerényebb körülmények között, de megnyílhatott a Fehérvári Kézművesek Egyesületének 18. alkalommal meghirdetett „Betlehemi szép csillag” kiállítása a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A kézműves pályázatra 29 alkotó küldött be 38 alkotást a betlehemi jelenethez kapcsolódóan, amelyek között volt több részből álló munka is. A kiállítást Spányi Antal megyés püspök és Szenczi Jánosné a Fehérvári Kézművesek elnöke nyitotta meg.

A járványügyi helyzetre való tekintettel, a közönség nélkül megtartott kiállítás megnyitón Jakubek Ágnes igazgatónő köszöntötte az élő közvetítésben kapcsolódó látogatókat. Elmondta, az idei kiállítás sem maradhatott el, hiszen ez a tárlat és a díjazás a művelődési ház egyik legfontosabb, karácsonyra hangoló rendezvénye. Az idén az ajándékozás anyagi vonzata háttérbe szorul, de lelki értelemben nem marad el karácsony örök és igazi üzenete. A betlehemi Szent Család felénk áradó szeretetét ebben az esztendőben is átadhatjuk a környezetünkben élőknek.

Spányi Antal püspök megnyitó beszédében elmondta: évek óta hagyománnyá vált, hogy advent kezdetén egy Betlehemi kiállítás nyílik a Szent Korona Galériában, melyben kicsik és nagyok, gyerekek és felnőttek, amatőrök és kézműves művészek alkotásait egyaránt láthatjuk. „Ezek az alkotások segítenek bennünket az adventi út bejárására, segítenek bennünket abban, hogy közeledjünk karácsonyhoz, Jézus születéséhez, és belsőleg is ráhangolódjunk az ünnepre. Az ünnep meghitt örömének bemutatása ebben az esztendőben sajnos másképp történik. A járványtól mindannyian tartunk, és óvnunk kell magunkat és egymást is. Csökkentenünk kell a találkozások lehetőségeit, és távolságot kell tartanunk egymástól, maszkot kell hordanunk. Mert így tudjuk megvédeni az életet, tudunk felelősen gondolkodni a társadalom felé. De mégis be akarunk járni egy adventi utat, amire most is lehetőség nyílik. Ez a szívünk és lelkünk készületének útja. Egy olyan út, amelyben mindenki maga kell, hogy felépítse annak tartalmát, különböző állomásait. Egy lehetőség a kiállítás megtekintése, amelyben láthatjuk azokat az alkotásokat, amelyekben felfedezhetjük, hogy hittel és szeretettel alkották. Felfedezhetünk bennük tehetséget, leleményességet, újszerűséget, amelyek elénk tárják ennek az időnek az igazi üzenetét: a készületet, a várakozást, és elénk tárják karácsony szent ünnepének örömét. Most magányos utakat járunk, de ki-ki a maga belső lehetőségeit tágíthatja, a belső gazdagságát megélheti, ha belülről akarja a maga adventjét széppé tenni.” A főpásztor végül azt kívánta: ez az advent a sajátos körülményei között is, legyen mindannyiunk számára tartalmas, meghitt. Ez az időszak az apró kockákból, mozaikokból megélt élményeivel váljék egésszé, és karácsonyra érkezzünk meg szívünkben, lelkünkben és gondolatainkban a betlehemi jászolhoz, amiben megtaláljuk a gyermek Jézust és édesanyját, Máriát, valamint Szent Józsefet. „Akkor adventi utunk célba ér, a karácsony öröme teljes lesz a szívünkben, és nemcsak magunknak, hanem mindenkinek körülöttünk örömévé válik, örömöt sugárzó lesz az ünnep. Szívből kívánok ennek a kiállításnak a megtekintésével áldott adventet, és azt, hogy az elérkező karácsony boldog és reményteljes legyen”– fejezte be beszédét a megyés püspök.

„Egyesületünk a pályázatot októberben meghirdette, és ahogy telt az idő, változott az életünk, úgy hatalmasodott el bennünk az érzés: Lehet, hogy senki sem fog pályázni, és elmarad a rendezvény? De nem így történt” – mondta el Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke meghatódottan a megnyitón. Majd arról beszélt, idén is megvalósult a pályázat célja, hogy az alkotások segítenek lélekben is készülni az adventre, a karácsonyra, valamint egy régi magyar hagyományt, a betlehem-készítést is átörökítik, nem hagyják feledésbe menni. „Nagyszerű alkotások érkeztek be, tele ötlettel, kreativitással, a gyermeki fantázia megható bájával, vagy épp a betlehemi jelenet újragondolásával. … Nekem nagyon tetszik a bicskei Szent László Általános Iskola 3. osztályának tenyérbe való betleheme, ahol az osztály minden tanulója elkészítette a saját kezébe illő apró betlehemet. Kívánom Önöknek, hogy ebben az adventi időszakban, ha csak gondolatban is, legyen egy tenyérbe illő kicsi betlehemük, mely kézbe fogva megnyugtat, és erőt ad a nehézségek elviselésében.”

A kiállítás az adventi időszakban online látogatható a Székesfehérvári Egyházmegye, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház és a Fehérvári Kézművesek Egyesülete honlapján, valamint Facebook oldalán. A díjakat, vagyis az okleveleket és az ajándékcsomagokat az alkotások visszaadásakor, 2020. december 20-án, 10 óra és 15 óra között vehetik át a díjazottak.

Berta Kata
Fényképek: Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk