Egykori pázmándi jezsuita oltár

Az egykori pázmándi jezsuita rendház oltára, 1760 körül, fa, festett, aranyozott
(Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum, ltsz, 74.040, 74.141, 74.637, 74.638)
restaurálása

Az 1760 körül készült oltár magas minősége a megrendelők igényességére utal, s jól illeszkedik a Székesfehérvári Egyházmegye területén egykor létezett más jezsuita rendházak – Székesfehérvár, Aba – kiváló művészeti alkotásainak sorába. Az egyházmegye szempontjából kiemelt fontossága van az oltárképnek is, hiszen a bodajki Segítő Szűz Mária képének kisugárzását, hatását láthatjuk benne.

A műtárgyegyüttes restaurálását Fabók Balázs a Zenetörténeti Múzeum megbízásából 2009 tavaszán kezdte meg a Haydn Magyarországon című kiállításra a kiállító múzeum költségén. A restaurálás jelen pályázattal megvalósított második befejező ütemével a műtárgyegyüttes eredeti állapotában kiállíthatóvá vált a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum Az üdvösség történetei című állandó kiállításán.

Fabók Balázs okleveles tárgyrestaurátor művész (Magyar Restaurátorok Egyesülete névjegyzékszáma: T4-453, oklevél száma: 0III-04/1997) és csapata kiváló munkát végzett az oltár helyreállításával. Az állagmegóvás szempontjából legfontosabb lépésre a szerkezeti megerősítésre került sor, majd a károsodott részek helyreállítása, pótlása következett. Ezt követően az alapozástól elvált eredeti festékréteget is tartalmazó festés megkötése után a teljes tisztítás történt meg. A hiányos plasztikai elemeket az eredetit követő faragással kiegészítették.

Az esztétikai helyreállításnál előzetes konzultáció alapján az eredeti aranyozott és festett rétegek tiszteletben tartására törekedtek a restaurátorok. Az aranyozásnál a koptatás az eredeti felület követésével valósult meg. Így a múzeumi kiállításba visszakerülő műtárgy hiteles állapotát tekinthetik meg a látogatók, amint ez a múzeum újabban restaurált műtárgyainál is megfigyelhető. Ezet a hiteles múzeumi restaurálási szemlélet szeretnénk a továbbiakban is követni.

Restaurálási dokumentáció:  szfvar_pj_oltar_rekonstrukcios_dok.pdf (345 kB)

A restaurálás a Nemzeti Kulturális Alap Múzeumi Szakmai Kollégiuma 2311/2048. számú pályázata támogatásával valósult meg. Köszönjük a támogatást!

 

Képtár

 

 


 

  


 

 


  
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk