Szent Gellért napi pedagógus konferencia - beszámoló

2022. 09. 23. | | 2022. 09. 23.

 

 

„Ti adjatok nekik enni.” - Szent Gellért Nap Székesfehérváron

2022.09.23. - Sokéves hagyománya van annak, hogy Szent Gellért ünnepnapján a székesfehérvári egyházmegyében is köszöntik a pedagógusokat és azokat a papokat, akik iskolabiztosként végzik szolgálatukat a katolikus oktatási intézményekben. Spányi Antal püspök a Székesegyházban tartott koncelebrált szentmisében Szent Gellértet, mint a szeretettel, emberséggel és hittel tanító tanárt állította példaképül a pedagógusok elé. Aki az isteni igazságot képviselve tudott korszerű tanítást adni tanítványának, Szent Imrének, hogy a királyi utód betölthesse szerepét és beteljesítse élete küldetését.

A székesfehérvári egyházmegye Szent Gellért napi találkozója a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban folytatódott. A móri Szent Erzsébet Általános Iskola diákjai klasszikus zeneművekkel és versekkel köszöntötték a megjelent több mint 500 pedagógust.

Ugrits Tamás pasztorális helynök, iskolabiztos előadásának fókuszában az a kérdés állt, milyen legyen az a nevelő, tanár, aki nap mint nap ott áll a gyerekek előtt és tanítja őket. Párhuzamot vont Jézus apostolainak küldetése és a pedagógus megbízatása között. Beszédét az evangélium csodálatos kenyérszaporításról szóló történetére építette: „Ti adjatok nekik enni.” - mottóval.

Ezt követően Szalma István EKIF elnök jelentette be az idei Szent Gellért díjjal kitüntetett pedagógusokat. Az elismeréseket a megyés főpásztor adta át. A Szent Gellért Érdemérem ezüst fokozatát a négy díjazott helyett személyesen hárman vehették át: Bíró Ildikó a tatabányai Szent Margit Gimnázium és Általános Iskola magyar nyelv és irodalomszakos tanára, Baskiné Tóth Éva, a ráckevei Szent Imre Katolikus Általános Iskola tanítója és Vető Katalin a pázmándi Szent Gellért Általános Iskola angolnyelvtanára. Muhi Éva, a budaörsi Mindszenty József Római Katolikus Óvoda és Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola óvodapedagógusa betegség okán egy későbbi alkalommal kapja meg a díjat.

A díjátadó után Hajdu Ferenc általános helynök, officiális az újjászervezett püspöki szentszéki bíróság működéséről tartott tájékoztatót.

Spányi Antal püspök zárszavában megköszönte a pedagógusok sokszor nagy felelősséggel és fáradtsággal végzett munkájukat és Isten áldását kérte, hogy a mindennapokban is örömmel tudják végezni hivatásukat.

 Berta Kata
Képek: Körtvélyes Tivadar és Nagy Anikó
Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk