Szent István király ünnepén szentmise Székesfehérváron - beszámoló

2020. 08. 20. | | 2020. 08. 20.

 

 

Kenyéráldással és püspöki misével kezdődött Fehérváron Szent István király ünnepe

2020. augusztus 20-án, Szent István király ünnepén a város papságával együtt celebrált szentmisét első uralkodónk fejereklyéjének jelenlétében Spányi Antal, püspök a Szent Imre templomban. A szentmise után a főpásztor megáldotta az új kenyeret, mint a családi jólét és a jövő jelképét, majd Isten áldását kérte valamennyi magyar család kenyerére és életére.

Augusztus 20-a az egyik legősibb magyar ünnep, Szent István király napja, a keresztény magyar állam megalapításának, a magyar állam fennállásának emléknapja.

Augusztus 20-án, délelőtt a Szent Imre templomban celebrált szentmisét Spányi Antal püspök, aki szentbeszédében kiemelte:

„Szent István király sokféle erénye között az egyik legfontosabb volt, hogy bízott, meg volt győződve róla és hitt abban, hogy amit tesz, az életet és jövőt szolgál, az jó, az egyezik Isten szándékával, az az embert teremtő Isten megnyilvánulása.

A harcok nem múlnak el. Maga Krisztus is figyelmeztetett erre. Aki őt akarja követni, annak keresztet kell hordozni. Ő nem hozta el számunkra a kényelmes, langyos békességet, hanem harcot hozott. Nem véres harcra gondolt, nem fegyverekkel vívott harcra, hanem szellemi harcra, amely hitvallás, tanúságtétel, keresztény élet, keresztény erkölcs, keresztény kultúrához való ragaszkodás.” - hangsúlyozta a főpásztor.

„Szent István király tudta, hogy folytonos kihívásokkal kell majd szembenéznie. Most rajtunk a sor és nekünk kell ezekkel a kihívásokkal szembesülnünk, nekünk kell kiállnunk amellett, ami ezt a nemzetet megtartotta, megőrizte mindeddig.” - tette hozzá Spányi Antal.

Spányi Antal, megyés püspök a koncelebrált szentmisét követően egy régi hagyományt újított meg, az ereklyével ékesített oltár előtt elimádkozta Szent István királyunk litániáját, majd megáldotta a kenyeret és Isten áldását kérte valamennyi magyar család kenyerére és életére. A kenyér az életet, a megélhetést és az otthont szimbolizálja.

A megáldott kenyeret Spányi Antal szimbolikusan Dr. Cser-Palkovics András polgármesternek és Dr. Simon László, kormánymegbízottnak, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetőjének adta át.

Az eseményen részt vett Richard Arnold, testvérvárosunk, Schwäbisch Gmünd polgármestere, Székesfehérvár és Fejér megye Önkormányzatának számos képviselője, a honvédség, a rendvédelmi szervek, közintézmények, egyházak és a lovagrendek képviselői.

Forrás: szekesfehervar.hu
Fényképeket készítette Molnár Artúr
Videó Berta Kata, Bágya Ferenc és Somogyi Tamás

 


 

 

 Videó összefoglalónk

 


 

A Fehérvár Televízió visszanézhető miseközvetítése 

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk