Szent István király ünnepén szentmise Székesfehérváron - beszámoló

2019. 08. 20. | | 2019. 08. 20.

 

 

Püspöki szentmisével és kenyérmegáldással ünnepelt Szent István király napján Székesfehérvár

2019. augusztus 20. - Szent István király ünnepén a város papságával együtt celebrált szentmisét a Szentkorona hiteles másolatának és első uralkodónk fejereklyéjének jelenlétében Spányi Antal, püspök a Szent Imre templomban. A szentmise után a főpásztor megáldotta az új kenyeret, mint a családi jólét és a jövő jelképét, majd Isten áldását kérte valamennyi magyar család kenyerére és életére.

Augusztus 20-a az egyik legősibb magyar ünnep, Szent István király napja, a keresztény magyar állam megalapításának, a magyar állam fennállásának emléknapja.

Szent István király ünnepe nem halálának, (amely augusztus 15-én történt) hanem 1083-ban történt szentté avatásának napja. 1623-ben XI. (Szent) Ince pápa a szent király ünnepét felvette a római naptárba, ezzel az egész világegyházra kiterjesztette tiszteletét.

Augusztus 20-án, délelőtt a Szent Imre templomban celebrált szentmisét Spányi Antal püspök, aki szentbeszédében kiemelte:„Az ünnep nem emlékezés, hanem tanulás. Az ünnep nem visszagondolás, hanem követés. Adja az Úr, hogy ezt mélyen megértve, méltó módon tudjuk ünnepelni első, szent királyunkat.” … „Szent István ünnepén a sziklára épített ház evangéliumi képét állítja elénk az egyház, mert minden bizonnyal Szent István király szeme előtt is ez lebegett, amikor megalapította azt a keresztény magyar államot, amely annyi veszélynek volt kitéve, annyi szörnyűséget átvészelt, amely mindezzel dacolva megmaradt, megőrizte igazságát. Ha sokak elméjében ez az igazság el is halványodott - kényelmesség?, tudatlanság?, egyszerűség?, megalkuvás? - ki tudja, mi minden miatt, mégis sokak szívében tisztán ragyog ez az igazság: életet, országot, biztos jelent és jövőt csak Krisztus sziklájára, az egyházra lehet építeni. Sokan megpróbáltak máshogy építkezni. A mi ezeréves történelmünkben is voltak erre kísérletek és ha végignézzük a nemzetek történelmét; micsoda bukások, micsoda letűnések, süllyesztőbe kerülések tanúi lehetünk! Mert nem sziklára építettek. Aki nem Krisztus sziklájára épít - mintha törvényszerű lenne a történelem során - az a zsarnokságra, önkényuralomra épít, mások eszközként való használatára és elpusztítására.” - hangsúlyozta a főpásztor.

„Szent István király megértette, hogy mi a sziklaalap az ő életében, mi kell, hogy legyen a sziklaalap az egész nemzet életében és ezért az ő műve megmaradt.” - tette hozzá. „Minderről élete példájával és családja életének példájával is tanúságot tett. Van mit tanulnunk Szent István királytól. És amit megtanultunk, azt gyakorolnunk is kell.

A meggyőződésünk mellett ki kell állni. A meggyőződésünket nem hallgathatjuk el. Legalább próbáljuk meg az igazságot megmutatni. Fontos, hogy példát mutassunk, hogy kiálljunk.” - zárta gondolatait Spányi Antal, püspök, aki így imádkozott: "Isten, áldd meg a magyart és ez az áldás legyen mindnyájunk támasza, ereje, reménye és bizalma."

Spányi Antal, megyés püspök a koncelebrált szentmisét követően megáldotta a kenyeret, amely az életet, a megélhetést és az otthont szimbolizálja és Isten áldását kérte valamennyi magyar család kenyerére és életére.

A megáldott kenyeret Spányi Antal szimbolikusan Dr. Simon László, kormánymegbízottnak, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetőjének és Dr. Cser-Palkovics András polgármesternek adta át.

Az eseményen részt vett Székesfehérvár és Fejér megye Önkormányzatának számos képviselője, a honvédség, a rendvédelmi szervek, közintézmények, egyházak és a lovagrendek képviselői.

Szöveg: szekesfehervar.hu
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk