Közös Veni Sancte - beszámoló

2023. 09. 07. | | 2023. 09. 07.

 

 

A Szentlélek vezessen minket az új tanévben – Közös tanévnyitó Veni Sancte szentmisét ünnepeltek a Székesfehérvári Egyházmegye oktatási intézményei

2023.09.07. – Közös Veni Sancte ünnepi szentmisével nyitotta meg idén is Spányi Antal megyés püspök a Székesfehérvári Egyházmegye katolikus iskoláinak új tanévét. A Prohászka- templomban tartott ünnepségre a püspöki biztosok kíséretében eljöttek a katolikus oktatási intézmények diákjai és pedagógusai, és részt vettek a szerzetesi iskolák képviselői. Először adtak át elismeréseket a kompetenciamérések során elért egyéni és közösségi eredményekért. A szentmise elején Szalma István, EKIF elnök mintegy ötszáz tanár és több mint ötezer diák nevében köszöntötte a főpásztort és az oktatási intézmények képviselőit.

Spányi Antal püspök beszédében azt hangsúlyozta, minden iskolai év nagy öröm, de komoly feladat és próbatétel is. Öröm, hogy sok ismerettel gyarapodhat minden diák. De a tanév helytállásra is hív, a rendszeres és kitartó munkára a tanulásban. A megyés püspök arra biztatta a tanulókat, az apostolok példája nyomán kérjék a Szentlélek Úristent, hogy vezesse őket, és adja bőségesen ajándékait mindenkinek. „Kérjük Isten Szentlelkét, segítsen, hogy egyre teljesebb emberré váljunk, hogy a világ dolgaiban tájékozódni tudjunk, és fedezzük fel Isten jelenlétét életünkben, hogy tudjunk Vele találkozni. (…) Akkor bennünk egy új világ születik, és Isten Lelke általunk és körülöttünk működik. Kezdjük el ezt az évet a Szentlélekkel eltelve, naponta fohászkodjunk a Lélek kegyelméért, hogy akaratunkban megerősödjünk, és elménk megvilágosodjon. A Szentlélek kísérjen minket egész személyiségünkben, kapcsolatainkban, minden jóra való törekvésünkben!”

A Székesfehérvári Egyházmegye mint az általános és középiskolák fenntartója elkötelezett abban, hogy intézményei a lehető legjobb eredményeket érjék el az országos kompetencia- felmérések során. Kivételes alkalom volt a közös tanévnyitó ünnepség, mert az egyházmegye oktatási intézményeiben a 2022 tavaszán megírt kompetenciamérések legjobb egyéni és közösségi eredményeit idén először elismeréssel is díjazták.

A szentmise után a főpásztor a templom előtt személyesen is találkozott az oktatási intézmények küldötteivel, és sikeres tanévet kívánt a diákoknak, a pedagógusoknak egyaránt.

Berta Kata
Fényképeket készítette Kovács Marcell
Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Hivatal


 

Korábbi évek beszámolói:

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk