Közös Veni Sancte - beszámoló

2021. 09. 02. | | 2021. 09. 04.

 

 

Bátran és bizakodva birkózzatok meg a nehézségekkel! – Egyházmegyei katolikus iskolák közös Veni Santéja Székesfehérváron

2021.09.02. – Több mint 6 ezer gyermek és 500 pedagógus képviselői érkeztek az egyházmegye oktatási intézményeiből Székesfehérvárra, a Prohászka-templomba, hogy együtt ünnepeljék a tanév kezdetét Spányi Antal megyés püspökkel. Az iskolabiztos atyákkal közösen tartott ünnepi szentmise elején a főpásztort Szalma István, az EKIF elnöke köszöntötte. Örömét fejezte ki, hogy két év szünet után ismét egybegyűlhettek a székesfehérvári egyházmegye 20 iskolája és óvodája, valamint a területen működő premontrei és ciszterci fenntartású intézmények küldöttei.

Spányi Antal püspök arra biztatta a diákokat, imádkozzanak Istenhez mindennap erőért, és kérjék a Szentlélek ajándékát, hogy ne teherként éljék meg az iskolai évvel járó kötelességeiket, hanem jó élményként, örömtelien járják végig a tanévet. „Komoly munka, felelősség vár rátok, nem könnyű sokszor a tanulás, de ne zúgolódva végezzétek a feladatotokat, hanem bátran és bizakodva, hogy megbirkóztok a nehézségekkel is” – mondta a főpásztor, majd hozzátette, nem kell egyedül maradni senkinek a próbatétel idején. „Az egyház azt tanítja, – hittanból tanuljátok, – hogy az ember csak Isten kegyelméből tud bűn nélkül vagy negatív erők nélkül élni. Az örömteli élethez az Ő segítségére van szükségünk.”

A megyés püspök a tanulók példaképének nevezte a szent életű kispapot, Kaszap Istvánt, akinek sírját a Prohászka-templom falánál állították fel. Aki fehérvári ciszterci gimnazista éveiben gyenge teljesítmények után erős akarattal, a legkiválóbb tanulók közé küzdötte fel magát. Jezsuita növendék lett, de sajnos egy betegség miatt földi életét korán kellett befejeznie. „Lett volna oka arra, hogy keseregjen, panaszkodjon, de amikor megértette, mi az Ő hivatása, szorgalommal túllépett a gyengeségein, és megbízható, másokat segítő, jó tanuló lett belőle. Nem kritizált senkit, és nem lázadozott, akkor sem, amikor a betegség elérte. Bízott benne, hogy Isten erejével ezzel is megbirkózik, és elfogadta, hogy az Ő útja a mennybe vezet, mert ezt választotta. … Van példa előttetek, Kaszap István! Forduljatok hozzá kéréseitekkel, és gondoljatok arra, ha Neki sikerült, nektek is sikerülni fog. Istenre figyelve, a Szentlélekkel betöltekezve járjátok végig az esztendőt, és segítsétek egymást, ha a másiknak gondja van!” – hangzott el a főpásztor beszédében.

Az iskolák képviseletében érkező diákok a hívek könyörgésében imádkoztak Isten áldásáért a tanévre, a tanárokért, a hitoktatókért, a nevelőkért és szüleikért. Kérték Szent Gellért püspök közbenjárását, és fohászkodtak Kaszap István és Bogner Mária Margit mihamarabbi boldoggá avatásáért.

Berta Kata
Fényképeket készítette Nagy Anikó
Videó Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk