Székesfehérvár fogadalmi szentmiséje - beszámoló

2022. 08. 14. | | 2022. 08. 14.

  

 

Ünnepelt a Székváros – Székesfehérvári fogadalmi ünnepén Dr. Erdő Péter bíboros-prímás, esztergom-budapesti érsek megáldotta a Szent István király székesegyházat

2022.08.14. – Dr. Erdő Péter bíboros-prímás, esztergom-budapesti érsek ünnepi szentmise keretében áldotta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megjelent tagjainak jelenlétében a teljesen megújult székesfehérvári Szent István király székesegyházat. A bíboros Székesfehérvár fogadalmi ünnepén megújította hazánk felajánlását Szűz Máriának, ahogy azt Szent István király tette 1038-ban a halála előtti napon, amikor trónörökös nélkül maradt az ország.

Befejezéséhez érkezett a Szent István király székesegyház nagyszabású rekonstrukciója. Négy éve – a templom megépítésének 250. évfordulóján – azzal a reménnyel zárták be a székesegyház főkapuját, hogy 2022-ben a már teljesen felújított épületbe térhetnek vissza. Eljött a pillanat, hogy a megújult székesegyház látványában most már a saját szemével gyönyörködhessen minden látogatója.

Az ünnepi körmenettel kezdődő eseménynek méltóságteljes része volt, hogy a főpapok, papok, lovagrendek, cserkészek, énekkarok, a székesfehérvári katonazenekar vezetésével kísérték a Magyar Szent Család (Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre) ereklyéit a székesegyházba. Az ünnepi meneten részt vettek közéleti szereplők, a megye és a város vezetői, az egyházmegye intézményeinek vezetői, az egyházközségek képviselői, valamint a restaurálásban, a rekonstrukciós munkákban részt vevő szakemberek.

Spányi Antal püspök köszöntötte Bíboros urat, püspök- és paptestvéreit, a világi és egyházi vezetőket és képviselőket, az ünneplő közösséget. Felidézte a templom történetét, valamint annak a nagyjelentőségű, mindent átfogó renoválásnak az állomásait, amelyre először volt lehetősége az egyházmegye főtemplomának.

Erdő Péter bíboros a szentmise elején megáldotta a közös összefogással megújult székesegyházat. „Nagy örömmel mutatjuk be ezt az ünnepi szentmisét itt, a megújult székesfehérvári székesegyházban. Ennek a templomnak Szent István király a névadója. De az Egyházmegye védőszentje a Nagyboldogasszony. Ennek komoly történelmi oka van. Hiszen ebben a városban állt az a bazilika, amelynek különleges szerepe volt Egyházunk és hazánk életében. Ide temetkeztek a magyar királyok az egész középkor folyamán. Ezt az ősi bazilikát pedig Nagyboldogasszony tiszteletére szentelték” – kezdte homíliáját a Főpásztor.

A bíboros Nagyboldogasszony ünnepének vigíliáján Szűz Mária testestől-lelkestől való mennybevételének ünnepéről beszélt, a szentmise olvasmányairól, amelyek hitünk legnagyobb titkába vezetnek be minket. „Szűz Mária hálaénekében, a Magnificatban így kiált fel ujjongó örömmel: „Magasztalja lelkem az Urat, és szívem ujjong megváltó Istenemben! Mert tekintetre méltatta alázatos szolgálóleányát, lám, ezentúl boldognak hirdet engem minden nemzedék”. Ezután hálát ad azért, hogy Isten teljesítette az ősöknek tett ígéretét, vagyis megadta a Megváltót. De a hála első szava azért hangzik el, ami magával Máriával történt.”

Miért örül Mária? – tette fel a kérdést a főpásztor, hiszen már az angyali üdvözletkor félve kérdezi, hogy „hogyan lehetséges mindez”, és később elhangzik majd a jövendölés, hogy szívét tőr járja át. (…) A Szeplőtelen Fogantatás hitében valljuk, hogy Mária életének kezdetétől fogva mentes volt az eredeti bűntől. Márpedig a Teremtés könyvében azt olvassuk, hogy a halál az ősbűn büntetése rajtunk. A bíboros kifejtette: manapság hajlamosak vagyunk vállvonással vagy hallgatással kikerülni a halál tényét. Nem illik róla szinte beszélni sem. Pedig itt van közöttünk, itt van a közelünkben, vár ránk, és vár szeretteinkre is. „Magasztalja lelkem az Urat” – kiáltja a Szűzanya. Miért is?... az igazi választ Krisztus feltámadása adja meg: Ő az elsőszülött a halottak közül. Először Krisztus támadt fel, azután azok is feltámadnak, akik Krisztushoz tartoztak (1Kor 15,20-27). De nekünk, egyszerű halandóknak át kell mennünk a halál kapuján, és – ahogyan Szent Pál írja – akkorra várjuk és reméljük feltámadásunkat, amikor majd Krisztus (újra) eljön. Ezért próbatétel a halál hitünk és reménységünk számára. De ez hitünk lényege: Krisztus érdeméből hiszünk benne, hogy mi is feltámadunk az örök boldogságra. Ez nem csupán jámbor vigasz a gyászoló családok számára. Ebben mi valóban hiszünk. S ennek a hitnek meg kell látszania az életünkön.”

Beszéde végén a Bíboros Szűz Mária méltóságáról beszélt, aki szeplőtelenül fogantatott, istenszülő. Bűn nélkül jött a világra és személyes bűnével sem vált méltatlanná istenanyai hivatásához. „Személyében törte át halandóságunk burkát. Benne Krisztus után a második embert csodálhatjuk, aki eljutott a feltámadott test dicsőségére. A megdicsőült Krisztus és a Mennybe felvett Szent Szűz a mi személyes boldogságunk képe. Társaságukba várnak minket is, ezért könyörgünk itt, a székesfehérvári székesegyházban, hogy a Szent Szűz anyai közbenjárása szabadítson meg minket minden testi és lelki nyomorúságunktól, szabadítsa meg népünket a háborútól, a reménytelenségtől, kishitűségtől és minden önzéstől, és segítsen el mindnyájunkat az örök boldogságra” – fejezte beszédét Erdő Péter.

Székesfehérvár fogadalmi szentmiséje, a megújult Bazilika megáldása a hagyományos országfelajánlással zárult. A bíboros a Magyarok Nagyasszonya pártfogását, közbenjárását kérte hazánkért, megerősítve Szent István 1038-as országfelajánlását. Imádkozott az egész magyar népért, és minden – határainkon belül és kívül élő, – hívő és nem hívő magyar ember számára a Szűzanya oltalmát kérte.

A szentmise után sokan megcsodálták a világos árnyalatú, gyöngyházfényű színeit visszanyert, szakszerűen restaurált mennyezetképeket, amelyeknek látványa a felületeken évekig dolgozó szakemberek számára is váratlan művészeti élményt nyújtott. A székesegyház átütő erejű szépsége feltárult, közkinccsé vált a hívők közösségének, az érdeklődőknek.

A szentbeszéd letöltése:  220814szentbeszed_szfvar.pdf (114 kB)

Székesegyház sajtóanyag:  20220814_sajtoanyag_szekesfehervar.pdf (116 kB)

Berta Kata
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Video: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió




Korábbi évek beszámolói:

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk