A Honvéd Zenekar hagyományos adventi koncertje - beszámoló

2023. 12. 01. | | 2023. 12. 02.

 


Krisztus szeretete hozzon békességet az egész világnak! – A Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar hagyományos adventi koncertje a Bazilikában

2023.12.01. – A Magyar Honvédség Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár vezetősége ismét megrendezte hagyományos Adventi Hangversenyét a székesfehérvári Szent István király székegyházban. A karácsony ünnepére hangoló dallamokkal várta a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar és a meghívott művészek az érdeklődőket. Ez volt a 29. alkalom, hogy a katonazenészek ünnepi műsort adtak, amely az ezred és a püspökség közös szervezésében valósulhatott meg.

A Szent István király székesegyházban először Spányi Antal megyés püspök osztotta meg adventi gondolatait a jelenlevőkkel. „Adventben mindannyian várakozunk. Visszaemlékezünk régi időkre, amikor a bűnbeesés után az Isten nem eltaszította az embert magától, hanem ígéretet tett, hogy majd jön valaki, aki megszabadít a bűn rabságából. … A próféták megjövendölték Őt, Mária pedig az ölében tarthatta az Isten Fiát karácsonykor. Így lehetünk kétezer év óta annak a keresztény kultúrának a részesei, a keresztény hit birtokosai, amely várta a Megváltót! Ez a hit hív minket arra, hogy úgy szeressük egymást, ahogy Jézus szeretett bennünket! Figyelnünk kell egymásra, tiszteletben tartani a másikat, a békét hordozni, és lehetőséget megadni arra, hogy ki-ki a maga életét beteljesítse. Ez az adventi koncert valamiképpen ezt szolgálja, azt a reményt, hogy Isten ígérete beteljesedett. Adja az Úr, hogy ez az időszak, a szívünk és lelkünk adventje, tanítson meg úgy szeretni, ahogy Krisztus szeretett bennünket. Hozzon ez a szeretet békességet az egész világnak! A bűn sötétségét törje meg Krisztus fényessége!” – hangzottak el a főpásztor buzdító szavai. Majd az ünnepi beszéd után a megyés püspök Koronczai Tibor és Kása István ezredessel közösen gyújtották meg az első gyertyát a Magyar Honvédség adventi koszorúján.

A gyertyagyújtást követően Ruff Tamás őrnagy vezényelte a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekart. Közreműködött Jónás Krisztina szoprán, Radics Éva mezzoszoprán, Fehér Adrienn alt, Rezsnyák Róbert bariton, valamint zongorán Tóth Marcell.

A hangversenyen a tradicionális karácsonyi dal mellett hallhattuk Gounod és Schubert Ave Maria-ját, Bach G-moll fugáját és a 147-es Cantata gyönyörű dallamait. Morricone híres Gabriel oboáját, Adolphe Adam Cantique de Noeljét. Elhangzott Pachabell népszerű Canon-ja és a The first Noel, valamint Cohen világslágere, a Halleluja. De nemcsak a népszerű dallamok melengették meg a hallgatóság szívét, hanem Wass Albert: Te és az Isten című elgondolkodtató írása is méltóan illett az emelkedett és színvonalas adventi műsorba. 

Berta Kata
Fényképeket készítette Kovács Marcell
Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

  


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk