A Honvéd Zenekar adventi koncertje a Ciszterci templomban - beszámoló

2019. 12. 01. | | frissítve 2019. 12. 07.

 

 

Hagyományos karácsonyi és kortárs zene - Adventi hangversenyt adott a Székesfehérvár Helyőrség Zenekara

2019.12.01. - Advent első vasárnapján ismét megrendezték a város kulturális életének egyik kiemelkedő eseményét, a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar hagyományos adventi koncertjét, amely az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred és a Székesfehérvári Egyházmegye közös rendezvénye. A hangverseny előtt Sándor Zsolt dandártábornok, a Székesfehérvári Helyőrség parancsnoka, a rendezvény házigazdája: Balogh Rezső alezredes, az ezred parancsnokhelyettese, valamint Spányi Antal megyés püspök gyújtotta meg az első gyertyát az adventi koszorún.

A főpásztor megosztotta adventtel kapcsolatos gondolatait a jelenlevőkkel. Arról beszélt, hogy fontos és varázslatos a várakozás időszaka, amelyben meg kell találnunk újra a belső csendet. Mert Isten csak így tud megszólítani bennünket és csak így tudjuk befogadni az ünnep lényegét, hogy Isten elküldte Fiát, hogy visszataláljunk az Atyához és életünk teljes legyen. A püspök arra is emlékeztetett a vásárlás forgatagában, a mindennapok sűrű teendői közt se felejtsük el, hogy a karácsony, a Jézus Krisztussal történő lelki találkozás lehetősége. Végül a főpásztor külön megemlékezett az ünnep idején, a családjuktól távol szolgálatot teljesítő katonákról is.

Az est további részében a zene vette át a főszerepet: Ruff Tamás őrnagy, az MH Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar karmestere, az est művészeti vezetője emelkedett hangulatú ugyanakkor szórakoztató adventi műsort rendezett, valóban művészi színvonalon. Az évről évre egyre népszerűbb karácsonyváró hangversennyel a honvédség nyilvánvalóvá teszi, hogy a város, de a társadalom életének is szerves része. Az utóbbi években ugyanis az ünnepi alkalmakon a katonazenekar a zeneirodalom széles palettájáról, a legváltozatosabb műfajokból válogatva tudja vonzani a széles közönséget.

Az idei hangverseny ünnepi hangulatához a Fricsay-díjas Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar mellett több művész is hozzájárult, köztük Jónás Krisztina és Jónás Andrea, valamint Fehér Andrien és Somor György. Az esten közreműködött a Kodály Zoltán Gimnázium leánykara, és Varga Garbriella színművész.

A koncert végén Ruff Tamás őrnagy, a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar karnagya köszönetet mondott a zsúfolásig megtelt templom hallgatóságának, az értő és lelkes közönségnek a részvételért.

Berta Kata
Képek: Somogyi Tamás
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata 

Korábbi évek beszámolói:

 


 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk