A Honvéd Zenekar hagyományos adventi koncertje - beszámoló

2022. 12. 09. | | 2022. 12. 14.

  

 

Dallamok, amelyek ráhangolnak az ünnepre – Adventi koncert a katonáktól a Szent István király székesegyházban

2022.12.09. – Két év kihagyást követően újra adventi koncertet adott a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar Ruff Tamás őrnagy, zenekarvezető vezényletével a Szent István király székesegyházban. Ez volt a 28. hangverseny, amely az ezred és a püspökség közös szervezésében valósulhatott meg. Köszöntőt mondott Spányi Antal püspök.

Az eseményen a főpásztor, Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnokának helyettese és Vokla János ezredes, a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnoka, közösen gyújtották meg a harmadik, vagyis az öröm gyertyáját a Magyar Honvédség adventi koszorúján.

Az est nyitányaként Spányi Antal megyés püspök a lélekemelő hangverseny kapcsán arról beszélt, advent mindig is sajátos hangulattal, szokással bírt, hisz megvannak azok a dallamok, amelyek hozzá kötődnek, ráhangolnak az ünnepre. Arra, amely bennünk békét, harmóniát teremt, elcsöndesedésre segít és amelyet aztán nekünk kell a világban képviselni, építeni.

A katonazenekar idei szándéka is az volt, hogy örömet szerezzen hallgatóságának. Két év kényszerpihenő után a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar az európai szinten is egyedülálló együttessel, a Honvéd Férfikarral adott közös koncertet. A műsor gerincét Ennio Morricone filmzenéi alkották, de több, közismert ünnepi témájú zenemű is felcsendült, így például Schubert-művek, tradicionális karácsonyi énekek, vagy éppen Leonard Cohen: Hallelujah-ja.

Az est hangulatát Füredi Nikolett és Fehér Adrienn színésznők emelték énekes kíséretükkel, míg zongorán Tóth Marcell működött közre. A zeneszámok között a fellépők a Szentírásból és különböző szépirodalmi művekből vett részleteket olvastak fel, egy gyöngysorrá fűzve a zenei betéteket. Ezzel egy igazán szép, lelki élménnyel gazdagították a jelenlevőket.

Ruff Tamás őrnagy, az MH Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar karmestere, az est művészeti vezetője méltóságteljes, emelkedett, elgondolkodtató és szórakoztató adventi műsort álmodott és valósított meg idén is, a megszokott művészi színvonalon és rendezésben.

Berta Kata
Fényképeket készítette Dömsödi Richárd
Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

  


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk