Mindenszentek ünnepén püspöki szentmise - beszámoló

2023. 11. 01. | | 2023. 11. 01.

 

 

Mindenszentek ünnepe erőt ad, vigasztal, tanít és cselekvésre hív

2023.11.01. - Mindenszentek napján Spányi Antal megyés püspök tartott szentmisét a Székesegyházban minden szent tiszteletére, azokéra is, akiket külön emléknappal nem ünnepel az egyház. Mindenszentek ünnepe örömünnep. A szenteket ünnepeljük, akik eljutottak életük, és minden emberi élet végső céljára, az örök boldogságra, Isten örök Országába.

Szentbeszédében a püspök felidézte, hogy Mindenszentek ünnepén az egyház a maga liturgiájában megpróbálja bemutatni számunkra azt, ami mindannyiunkra vár, mintegy meglebbenti azt a kárpitot, amely eltakarja előlünk a mennyország fényességét, hogy egy pillantásra láthassuk, mit készít Isten azoknak, akik szeretik őt.

„Ilyenkor feldíszítjük sírjainkat, elhelyezzük szeretteink sírjain a szeretet virágát, meggyújtjuk az emlékezet mécsesét.. Siratjuk halottainkat, lelkünk sebeit újra meg újra felkaparjuk, mintha hiányozna belőlünk a hit, amely olyan gyönyörű volt Szent Ambrusban, Szent Ágostonban, Benedekben, akik szeretteik elvesztése alkalmából tudták megköszönni övéiket Istennek, és tudtak hálát adni földi életük végén, hogy eljutnak az örök boldogságba.. Mi félünk a haláltól, szeretnénk az életet valamiképpen megkaparintani, és már-már elhitetjük magunkkal, hogy mi vagyunk az élet urai.. Rendelkezünk az életről, az élet alapvető adottságairól, ugyanakkor követeljük a jogot, hogy legyen jogunk a halál fölött is.. Az életet keressük, közben pedig önmagunkat és egymást is gátlástalanul pusztítjuk..” - fogalmazott szentbeszédében Spányi Antal püspök.

Mint mondta, Mindenszentek ünnepe alkalmából, ne felejtsünk el lelki módon szembe nézni azokkal, akik hozzánk tartoztak, akik számára fontos volt a keresztény tanítás, a hit szerinti élet, az egyház parancsainak megtartása, akik hűségesek maradtak a hithez, és akik emberként élték az életet, szeretetben, szolgálatban, elfogadásban, felajánlásban.

„Jó látni szeretteinket, akik segítettek, szerettek, vezettek bennünket, akik tanítottak, akik imádkoztak értünk, akik példát mutattak nekünk. Ahogy az idő múlik fölöttünk, egyre többen vannak ők odaát és egyre inkább nő azok száma, akik mindezt már tőlünk várják. Mert szép dolog az emlékezés, erőt ad, tisztító, jó érzéssel tölti el a szívünket, de nem feledkezhetünk el arról, hogy ezt nekünk is tennünk kell, nekünk is adnunk kell.” - hangsúlyozta a megyéspüspök.

 Szöveg: szekesfehervar.hu
Fényképeket készítette Bácskai Gergely és Kovács Marcell
Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk