Mindenszentek ünnepén püspöki szentmise a székesegyházban - beszámoló

2017. 11. 01. | | 2017. 11. 02.

 

 

„Aki nem érkezik meg az Atya asztalához, üres helye marad” - Püspöki szentmise Mindenszentek ünnepén

2017.11.01. - Mindenszentek ünnepén Spányi Antal megyés püspök tartott szentmisét a fehérvári Székesegyházban. Megemlékezett azokról a szentekről, akiket külön emléknappal nem ünnepel az egyház, és Halottak Napja előestéjén minden elhunytról is. „Mindenszentek ünnepe arra szólít bennünket, hogy tekintsünk Európára, amely annyi szentet adott a világnak. Hova tart, milyen jövő vár rá? Mindannyiunknak el kell gondolkodnia, honnan jöttünk és hová tartunk. Hit nélkül mihez kezdünk és mennyiben vagyunk felelősek tetteinkért? Mindenszentek napján el kell gondolkodnunk az élet értelméről és a halálról.” – hangsúlyozta beszédében a főpásztor.

A megyés püspök arról is beszélt, szentjeinkre és hozzátartozóinkra emlékezve vizsgáljuk meg magunkat, megadjuk-e a lehetőséget, hogy a temető csendjében, egy megjelölt helyen méltó módon emlékezzünk, vagy a bolondságok, a pogány szokások zaja eltereli figyelmünket róluk. Ne engedjük elveszni a szép szokást, hogy gyertyát gyújtunk a síroknál és ezzel a gesztussal a következő nemzedéknek is átadjuk a keresztény igazságot: nem hullunk a semmibe, az örökre megmaradó szeretet és hit összeköt bennünket mindazokkal, akik hozzánk tartoztak.

„Az embernek végig kell gondolnia mi az élet? Mert minden földi dolog elmúlik és az ember életében eljön az idő, amikor szembe kell néznie azzal, vajon mennyire kereste élete értelmét. Mindenszentek ünnepén, Halottak Napján megnyílik az Ég nekünk, beleláthatunk Isten dicsőségébe, ahol szentek és angyalok, az egyház vértanúi, hitvallók, szentéletű emberek, családok, jóakaratú emberek, akik az Isten útját járták imádkoznak értünk. Hitvallóink: Prohászka Ottokár püspök, Bogner Mária Margit és Kaszap István ma is segítenek bennünket gondviselő szeretetükkel, hogy egykor majd ott legyünk mindannyian, ahol az örök igazság, és szeretet van.” – fogalmazott a főpásztor.

„Úgy tekintsünk ma az Ég felé, hogy a magunk helyét is lássuk meg ott. Ha valaki nem érkezik haza, annak a helye üres marad. Mert Isten helyet készít nekünk, személyes, névre szóló, saját helyet. Ahogy mi is várjuk a családi asztalhoz szeretteinket, az Örök Atya is várja minden gyermekét. Minden imádságunk ezért ma az Egyház tisztuló, szenvedő tagjai felé forduljon. Imádsággal emeljük halottainkat az Ég felé, az értük mondott szentmisével. A Megváltó halála által emelkedjenek a lelkek az Úr elé, mert Krisztus meghalt értük, áldozata az örök hazába vezet minden embert.” – fejezte be beszédét a megyés püspök.

Spányi Antal megyés püspök a szentmise után, Halottak Napja előestéjén imádságos szertartással emlékezett meg minden elhunytról, majd a hívekkel együtt az altemplomba vonult, hogy imádkozzon püspökelődei lelki üdvéért.

Berta Kata
Képek: Somogyi Tamás
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk