Egyházmegyei Veni Sancte Székesfehérváron - beszámoló

2015. 09. 03. | | 2015. 09. 04.

 

 

Egyházmegyei Veni Sancte Székesfehérváron

2015. 09. 03. - Közös tanévnyitó szentmisére hívta Spányi Antal püspök az egyházmegye területén működő katolikus iskolákat. A Szentlélekhívó ünnepségen a mintegy 4 ezer diák és több száz pedagógus képviseletében érkező küldöttségek, megtöltötték a Székesegyházat.

„Lelki értelemben jó itt együtt lenni, és a Szentlélek áldásával felkészülve kezdeni a tanévet.” - mondta Szalma István az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Felügyelőségének elnöke, és megköszönte a főpásztornak az oktatási intézmények imádságos, közös évkezdését.

Az évnyitó szentmise kezdetén a megyés püspök köszöntötte az egyházmegye fenntartásában működő és a szerzetesrendek által működtetett oktatási intézmények képviselőit, Böjte Csaba atya Szent Imre Iskolaházának növendékeit, Székesfehérvár alpolgármesterét, Mészáros Attilát, és külön szólt az iskolabiztos atyákhoz.

A főpásztor az ünnepi szentmisében kiemelte, hogy az oktatási intézmények egy közösséget alkotnak, amely komoly lelki és szellemi erő az egész egyházmegyének. Fontos szerepet töltenek be Isten örömhírének terjesztésében, a világban való küldetésünk beteljesítésében.

„Mindannyian képesek vagytok végigjárni az előttetek álló feladatokkal teli tanévet, emberi erőfeszítéseket tenni a jó eredmények érdekében. Isten jelenléte azonban többletet ad a mindennapokban. Építsétek be életetekbe az imát, mert átsegít majd benneteket a nehézségeken. Éljétek át az apostolok tapasztalatát, akik Pünkösd után új szemlélettel indultak tovább, a Lélek örömében végezték munkájukat, szolgálatukat!” - hangzott el a püspök beszédében.

A szentmise végén Spányi Antal egy ajándékcsomagot adott át az iskolák képviselőinek a közös imádság és összetartozás jeleként. A hit fényének gyertyája mellett, keresztény gondolkodásunk, közös értékrendünk megalapozójáról, egy Szent Istvánról szóló kötetet is kaptak az intézmények vezetői, amely a tanórákon túlmenően segítséget nyújt majd a diákok lelki életének nevelésében.

BPK
Fényképeket készítette Nagy Anikó
Videó: Somogyi Tamás és BPK

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk