Püspöki szentmise Urunk bemutatása napján - beszámoló

2023. 02. 02. | | 2023. 02. 03.

 


 

Legyünk Krisztus fényének hordozói, hogy megtörjön a sötétség hatalma a Földön – Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe Székesfehérváron

2023.02.02. – Urunk bemutatása és a Megszentelt Élet ünnepén együtt adtak hálát Istentől kapott meghívásukért a székesfehérvári egyházmegye területén működő papok, szerzetesek, szerzetesnők, a plébániai lelkiségi mozgalmak és a harmadrendek képviselői, valamint a Prohászka Imaszövetség tagjai Székesfehérváron. Spányi Antal püspök a szentmisében arról beszélt: Krisztus fényének hordozóivá kell válnunk, hogy megtörjön a sötétség hatalma a Földön.

A közös hálaadó ünnep elején a főpásztor megemlékezett arról, hogy a gyermek Jézust Mária és József bemutatták a templomban, és az ott jelen levő Simeon és Anna próféta asszony tanúságot tettek a kisdedben felismert Szabadítóról, a Világ Világosságáról. A püspök megáldotta a gyertyákat, amelyeket a régi hagyomány szerint ünnepélyesen körbevittek a templomban, annak jeleként, hogy Krisztus fénye ma is beragyog minden sötétséget.

Beszédében Spányi Antal püspök személyes tanúságot tett a gyermekkorában megélt közös családi alkalmakról, amelyek a közös otthonban az összetartozást, az egységben megélt békességet erősítették meg a családtagokban. Ezt szolgálja a Megszentelt élet napján egybegyűlt, az egyházmegyében elkötelezett életet élő papok, szerzetesek, a Prohászka Imaszövetség és lelkiségi mozgalmak képviselői közös ünneplése is. „Mert minket is hazavár és egybegyűjt az Atya, hogy egymás példáján, együtt tudjunk megerősödni.”

A főpásztor azt is hangsúlyozta, Urunk bemutatásának evangéliumi története arra hív minket, kövessük Máriát abban a hitben, hogy Isten valóra váltja akaratát. „Megígérte, hogy eljön majd a Megváltó, és eljön a fény, ami semmivé teszi a sötétséget. És ez az Isten kegyelme lesz. Mert Isten terve, akarata, ígérete valóra válik, nemcsak az üdvösség történetében, hanem személyes életünkben is. De akarnunk kell, hogy az életünk az Isten tervei szerint legyenek, adjuk át neki, és ne vegyünk vissza belőle semmit. A Szentlélek így vezet bennünket az imádság által, hogy Isten szava megszólaljon, és világosan tudtunkra adja, mi a feladatunk a világért” – fogalmazott a főpásztor, majd arról beszélt, Krisztus küld minket a világba, mert szükség van a tanúságtevő emberekre. „Isten azt mondja, szükségem van Rád, mindannyiunkat hív, a szerzeteseket, szerzetesnőket, világi papokat és minden egyes keresztény embert. Szent II. János Pál pápa így vall erről: a sötétség múlóban van, és az igaz világosságában vagyunk. Krisztus világossága bevilágít az emberek szívének, életének misztériumába. Bevilágít a lélek és tudat titkába. Adjunk hálát hát Urunknak, hogy lényünk és életünk sötétsége Őáltala világossággá változik.”

A szentmise végén Ugrits Tamás pasztorális helynök vezetésével elhangzott a Prohászka Imaszövetség imája új papi és szerzetesi hivatásokért. Majd a főpásztor zárógondolataiban arra kért mindenkit, lelkében sugározza Krisztus fényét, ahogy Mária tette, aki feltétel nélküli szolgálatkészsége miatt fényvivő, Krisztus-hordozó eszménykép számunkra. „Éljünk Szent Benedek szavai szerint: Krisztus szeretetének semmit elébe ne tegyetek! Ez a mai ünnep erősítsen meg minket abban, hogy egyre tökéletesebben és odaadottan kövessük Krisztust. Az Ő világosságával oszlassuk a világ sötétségét, és építsük Isten örök szeretetének országát.”

Berta Kata
Fényképeket készített dr. Berta Gábor
Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió



 

 Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk