Kaszap István halálának 88. évfordulója - beszámoló

2023. 12. 17. | | 2023. 12. 18.

 

 

„Kaszap István engem is segített, lelkiekben erőt adott, és erőt ad ma is” – Püspöki szentmise Kaszap István halálának 88. évfordulóján

2023.12.17. – Tiszteletreméltó Kaszap István szent életű kispapra emlékeztek szülővárosában, Székesfehérváron halálának 88. évfordulóján. A Prohászka-emléktemplomban Spányi Antal püspök az egyházmegye megjelent papságával, Sajgó Szabolcs SJ viceposztulátorral mutatott be koncelebrált szentmisét a hitvalló tiszteletére. A szentmise végén Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke tett tanúságot arról, hogyan őrizte családja Kaszap István tiszteletét, aki hitük szerint megmentette édesapja életét. A szentmise után a papság és a hívek Kaszap István sírjához vonultak, és imádkoznak mielőbbi boldoggá avatásáért.

Az ünnepre sokan eljöttek a Prohászka Imaszövetségből és a helyi cserkészcsapatokból. A megemlékezésre idén is elhozták a betlehemi lángot, a béke lángját, valamint a Kaszap életét bemutató vándorkiállítást. Tóth Tamás plébános külön köszöntötte a fiatalokat, a város polgármesterét, alpolgármesterét és a tanúságtevő alelnököt. Bevezetőjében Isten akaratának elfogadásáról tanakodott, vajon egy ilyen elnevezésű kegyhely, hogy Isten akarata, vonzaná-e a híveket. „Félünk Isten akaratától, mert félünk a próbatételektől, a kereszttől. … Pedig Isten akaratából meggyógyulhatunk, Ő az életet adja nekünk. Kaszap István sírja joggal lehetne egy Isten akarata elnevezésű kegyhely. Mert Ő teljesen az Úrra hagyatkozott, várta a gyógyulását, és lelki értelemben meg is gyógyult, hiszen félelem nélkül belesimult Isten akaratába” – mondta a plébános.

A köszöntő után Lezsák Sándor beszélt családja hitéről, Kaszap István iránti tiszteletükről. Elmondta, két zarándokhely kötődik szüleihez, felmenőihez: a pesterzsébeti és a máriapócsi. A családi legendárium szerint anyai dédmamája tanúja volt Máriapócson a kegykép könnyezésének. A másik ilyen legendárium, hogy édesapja, aki kortársa volt Kaszapnak, és sok mindenben hasonlított is rá, megmenekült a málenkij robottól a szent életű kispap közbenjárására. Képét ruhájában elrejtve szökött meg a fogság elől. „Kaszap István engem is segített életemben, lelkiekben erőt adott, és erőt ad ma is” – fejezte be tanúságát az alelnök.

Spányi Antal püspök megköszönte az Országgyűlés alelnökének tanúságtevő szavait. Megerősítette, mennyire fontos, hogy őrizzük gyökereinket, nemcsak nemzetmegtartó, hanem családi hagyományainkat is, amelyek összekötnek bennünket. Beszédében a főpásztor advent harmadik vasárnapjáról elmélkedett, amikor az öröm gyertyájának fénye beragyogja készületünket. Arra hív minket, hogy ne féljünk és ne szorongjunk a rossz hírek, a világot oly sok helyen uraló sötétség miatt. Találjuk meg békénket, örömünket Krisztusban, újuljon meg gondolkodásunk, újítsuk meg lelkünket – buzdított a főpásztor, majd arról szólt, az egyház fontosnak tartja, hogy ezen a vasárnapon Keresztelő János életét szemléljük, és tanuljunk tőle. Aki pusztában szigorú egyszerűségben élve is vonzotta az embereket, mert találkozni akartak az Isten emberével. Az Isten tűzétől lángolt a szíve, és erő volt benne. Fontos volt számára az Isten akarata, tudta, hogy küldetése van. Elő kellett készítenie az Úr útját, a Messiás érkezését. „Nekünk is ki kell mondanunk igenünket Isten akaratára, ahogy Mária és Keresztelő Szent János is tette. Így lesz béke és öröm bennünk. Ez volt Kaszap István lelkében is. Mindannyian jól ismerjük, hogy halálos ágyán Ő vígasztalt és erősített mindenkit. – Ne sírjatok, mennyei születésnap ez. – Mert életét Istennek adta, és nem kérte vissza. Engedte, hogy az isteni akarat valóra váljék benne. Amikor Kaszap Istvánt tiszteljük és boldoggá avatásáért imádkozunk, az a legfontosabb, hogy tanuljunk Tőle: az életünket Istennek kell szentelni. Próbáljuk meg naponta kimondani: legyen meg a TE akaratod. Kitartani ezen úton, hogy öröm és béke legyen bennünk, mert minden kereszténynek jó példával és a szeretettel jobbá kell tennie a világot. Mindenkinek meg kell találnia, mi a feladata. Például imádkozni, áldást adni, amikor a gyűlölet megnyilvánulásait, az átkozódás szavait halljuk. A mai zűrzavaros eszmék csapdába ejtik az embereket. Mi legyünk hűek és méltók nemzetünkhöz, keresztény kultúránkhoz, hagyományainkhoz, a szentek példájához. Gyógyítsuk a világot Isten erejével, az Ő dicsőségére. Kaszap István imádkozik értünk, példája vezessen el bennünket az igaz keresztény életre” – fejezte be gondolatait a megyés püspök.

A szentmise után a hagyományoknak megfelelően a papság, a zarándokok, a cserkészek és a hívek a főpásztor vezetésével a templomon kívülre, Kaszap István sírjához vonultak, és kérték további közbenjárását, imádkoztak mihamarabbi boldoggá avatásáért. 

 Berta Kata
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei  Stúdió

 


  

Korábbi évek beszámolói:

 
 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk