Kaszap István halálának 75. évfordulója - beszámoló

2010. 12. 17. |

 

„Nem homályosult el Kaszap István tisztelete” – kezdte beszédét Spányi Antal megyés püspök Kaszap István halálának 75. évfordulóján tartott szentmisében. Sokan fordulnak hozzá ügyes-bajos dolgaikban, nehézségeikben, betegségben. Nem véletlen, hogy egy gyógyulás után a Vatikánban éppen a négy évvel ezelőtti halálévfordulón hirdették ki: Kaszap István hősies fokon gyakorolta az erényeket. Ez egy jel amely, az Ő hiteles szent életének további bizonyítéka számunkra.

 

szentmisén

 

A főpásztor a fiatalokhoz szólva elmondta: Kaszap István is olyan volt, mint a többi fiatal: tanult, sportolt, tréfálkozott, de Krisztus követésében rövid élete ellenére is mindannyiunk példaképe lett. Istentől kapott jellé vált számunkra. Csöndes, Istennek átadott, imádkozó emberré vált, aki élete végén súlyos szenvedései ellenére is másoknak vigaszt tudott adni. Örök életében is közbenjáró lett, akihez megszámlálhatatlanul sokan fordultak és fordulnak ma is segítségért.Homília meghallgatása:

 

Az ünnepi megemlékezésen Tóth Tamás a Prohászka templom fiatal plébánosa egy megható történetet mondott el a megemlékezésen. Nagyanyjánál egy orosz katona Kaszap képét felmutatva kérdezte, hol a sír, mert azt mondták hozzá kell imádkozni, hogy életben maradhasson távol hazájától, családjától. A plébános személyes tanúságot tett arról, hogy naponta érzi Kaszap István segítségét papi munkájában. Sokat jelent számára sírjánál imádkozni és találkozni imádkozó emberekkel.

 

                   

 

 

 

                     

 

A szentmise végén együtt imádkoztak a megjelentek a mielőbbi boldoggáavatásért. A kedvezőtlen időjárás ellenére sokan részt vettek a megemlékezésen az egyházmegye papságából. Jelen voltak a város képviselői és számos zarándok érkezett például a budapesti Kaszap István Alapítványtól valamint a Prohászka Imaszövetségből. A megemlékezésen részt vettek a fiatalok közösségeinek képviselői is.

- BPK -
Fénykép: Somogyi Tamás

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk