Adventi jótékonysági est - beszámoló

2023. 12. 01. | | 2023. 12. 02.

 

 

Tegyünk jót egymással, és karoljuk fel az elesetteket, mert ezt kéri tőlünk az Úr – Adventi jótékonysági est a Kárpátalján élőkért

2023. 12.01. – Székesfehérvár hagyományos Adventi Jótékonysági Estjén idén is számos neves előadóadóművész ajándékozta meg a közönséget színvonalas műsorral a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A 18. alkalommal megrendezett adventi jótékonysági est bevételét ebben az esztendőben a katolikus Munkácsi Szent Erzsébet Karitász és a Kárpátaljai Református Egyházkerület "Mandulafa" Idősek Otthona javára ajánlották fel. A gyűjtés eredményeként 1 millió 450 ezer forinttal segítették a Kárpátaljai intézményeket. Az esemény fővédnökei Spányi Antal megyés püspök és Steinbach József református püspök volt.

Prekrit Judit főszervező jóvoltából a rendezvényre a határon túlról is érkeznek fellépők. A műsorra minden évben olyan művészeket hív meg, akik örömmel vállalják a fellépést, hogy támogassák az anyaországon kívül élő magyarság megmaradását. A színvonalas magyar kultúrát közvetítő estet a Szent Imre Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda énekkara, illetve a Talentum Református Általános Iskola énekkara nyitotta meg előadásával.

Spányi Antal megyés püspök köszöntőjében az adventi időszakról osztotta meg gondolatait. Mint mondta, az advent a várakozásról, az előkészületekről és a sürgés-forgásról szól, de mindeközben nem szabad elfelejteni a lényeget: Advent az Úr érkezésére való várakozás. Isten megígérte, hogy elküldi a Szabadítót nekünk, aki megszabadít bűneink alól, hogy újra tudjunk szabadon és büntetlenül élni. Hallgassunk Isten szavára, akarata szerint cselekedjünk, tegyünk jót egymással, és karoljuk fel az elesetteket, mert ezt kéri tőlünk az Úr – buzdított ünnepi beszédében a főpásztor.

Spányi Antal köszöntőjét Molnár Levente, Liszt Ferenc-díjas érdemes művész operaénekes, valamint Szvorák Katalin Kossuth-díjas, Liszt Ferenc-díjas énekművész előadása követte, majd az est további részében még számos kiemelkedő művész állt színpadra. Felléptek többek között a Pusztinából érkező moldovai magyarok is Nyisztor Ilona csángó magyar népdalénekes vezetésével.

Steinbach József református püspök köszöntőjében a közelmúltban tett kárpátaljai látogatásának tapasztalatait osztotta meg a közönséggel. Elmondta, hogy találkozott az ott szolgáló 80 református lelkipásztorral és családtagjaikkal is.

A jótékonysági est szervezői, visszatérő művész vendégei és támogatói, összefogva a nemes ügy érdekében, ebben az esztendőben is lelkükben és szívükben felejthetetlen élményekkel térhettek haza. 

Berta Kata
Fényképeket készítette Kovács Marcell
Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

 


 

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk