Adventi jótékonysági est - beszámoló

2019. 12. 06. | | 2019. 12. 09.

 

 

A jótettek hozzák el sokaknak advent fényét és reményét – Segítség Kárpátaljára és Fehérvárcsurgóra a XIV. Ökumenikus Adventi Jótékonysági Esten

2019.12.09. – A Kárpátaljai Református Egyházkerület Idősek Otthona „Mandulafa” Alzheimer ház és a fehérvárcsurgói Kaszap István Katolikus Ifjúsági és Szabadidőközpont javára gyűjtöttek a pénteki XIV. Ökumenikus Adventi Jótékonysági Esten, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Az est fővédnökei Spányi Antal katolikus megyés püspök és Steinbach József, református püspök voltak.

A beregszászi Kárpátaljai Református Egyházkerület Idősek Otthona „Mandulafa” Alzheimer ház létrehozására nagy szükség volt, mert az Alzheimer-kórban szenvedők száma nagy arányban jelen van. Az otthon 2018. február elején kezdte meg működését. A „Mandulafa” Alzheimer ház 13 férőhelyes, 80-85 éves nők és férfiak ellátásáról gondoskodnak. A részlegen a betegek azt az állandó és szükséges kezelést, gondoskodást kapják meg, amely elengedhetetlen számukra. Fontos, hogy ebben a betegségben szenvedőket ne hagyják magukra, gondoskodjanak róluk. Ezt a gondoskodást azonban csak az adományokból tudják finanszírozni, mivel nincs állami keret a fenntartásra. Az est bevételének egyik felével az adakozók az intézmény üzemeltetéséhez járultak hozzá.

A Kaszap István Katolikus Ifjúsági és Szabadidőközpont 2012 májusában nyitotta meg kapuit a fehérvárcsurgói római katolikus plébánia épületében. Az intézmény szálláshely, lelkigyakorlatos ház, közösségi tér Fehérvárcsurgó szívében, a helyi római katolikus közösség és az ide látogató felebarátok örömére és épülésére. Az épület önköltségi áron üzemel, jelenleg évente közel hétszáz látogató fordul meg, akik több mint ezerötszáz vendégéjszakát töltenek itt. A legfontosabb feladatuk, hogy kisebb zarándokcsoportok fogadását megoldják, melynek érdekében az épület gépészeti rendszerének megfelelő szétválasztása szükséges, hogy néhány fő fogadása esetén ne az egész épületet kelljen fűteni. Az est bevételének másik felével az adakozók az intézmény üzemeltetéséhez járultak hozzá.  

A XIV. Ökumenikus Adventi Jótékonysági Esten fellépett a Misztrál együttes, Sudár Annamária, a Ciszterci Szent István Gimnázium kórusa, Radics Éva vezényletével, a Tálentum Református Általános Iskola kórusai, Nyisztor Ilona, Európai polgár-díjas és Magyar Művészetért-díjas csángó népdalénekes és Pusztinából érkező tanítványai; Mátyás Mónika, Csobán Magdó, Szőcs Tinka, Katona Alina és Karda Dária, Szalay Fatima Eszter népdalénekes, a Zeneakadémia ötödéves hallgatója, Császár Angela Jászai Mari-díjas, Magyar Örökség díjas, Kazinczy-díjas érdemes művész, Süle Dalma énekes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem opera szakos hallgatója, Posta Victor, színművész, az Alba Regia Táncegyüttes Keszőce csoportja, Szlama László, Junior Príma díjas népzenész, Bergics András népzenész és a Servet zenekar. Az est moderátora Takács Bence volt.

„Nagy öröm, hogy nemes ügy érdekében tudunk összejönni. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a fehérvárcsurgói, Kaszap Istvánról nevezett Katolikus Ifjúsági és Szabadidőközpontban végzett munkánkat, céljainkat támogatandónak tartják. Kétkezi munkával épült ez a ház, az ottani fiatal családközösség tartja fenn és működteti ezt a házat” – emelte ki Mórocz Tamás, plébános.

„Nagyon hálás vagyok a Jóistennek, hogy az anyaországban élő testvérek a kárpátaljai testvérek segítségére sietnek. Köszönetet mondok Magyarország Kormányának is, hogy folyamatosan figyelemmel kíséri sorsunkat, és mindent megtesz azért, hogy a határon túli testvérek megmaradhassanak. A szeretetről nem beszélni kell, hanem cselekedni; érzem és látom, hogy az anyaország mindent megtesz a kárpátaljai magyarságért, a cselekedeteik ezt bizonyítják” – mondott köszönetet Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyházkerület főgondnoka.

Spányi Antal megyés püspök háláját fejezte ki, hogy ebben a rohanó világban, advent idején vannak olyan emberek, akik vállalnak áldozatot azért, hogy önzetlenül segítsenek, és fáradhatatlanul megszervezték a mai estét is, és vannak olyanok is, akik eljöttek és adományaikkal a rászorulókat támogatják. „Bizonyára úgy van, ahogy az Úr Jézus mondta az Evangéliumban: szegények mindig lesznek, és mindig lesz arra módotok, hogy jót tegyetek velük. A ti dolgotok, hogy amikor módotok van, akkor tegyétek meg ezt a jót. Ezt valljuk Jézus szavaiból, és ennek akarunk itt ma is eleget tenni. Amikor az ember itt van, és részese a gyerekek hangjának, a zenének, a versnek és a szép gondolatoknak, a lelke nem csak megpihen, de meg is erősödik, és jobban érzi az advent fényét és reményét, hogy eljön hozzá az Isten. Eljön és rendet teremt a világban. A szeretetünkkel, a jó cselekedetünkkel, apró kis fény gyújtásainkkal az ő eljövetelét siettetjük, a szeretet országának közelségét” – tette hozzá a főpásztor.

„Gyönyörű hagyománya az adventi időszaknak, hogy a város református közössége megszervez egy olyan estét, amely a nemzeti összetartozásról és a határon túli magyarok támogatásáról szól. Az ünnepi időszakban ez az este hozzájárul a lelki feltöltődéshez, hiszen, ahogy tartják: advent eleje az elindulás jelképe, míg karácsony szent estéje a megérkezésé” – mondta Dr. Cser-Palkovics András polgármester.

Az eseményen részt vett Róth Péter, Fehérvár alpolgármestere és több önkormányzati képviselő is. Az összefogás nagyon szép példáját élhettük meg városunkban ismételten, hiszen több mint kétszáz cipős doboz ajándékot vittek a Pusztinai Magyar Házba Nagy Zoltán Péter, a Fejér Megyei Hírlap főszerkesztője és Deák Lajosné önkormányzati képviselő, mely ajándékokat a Ciszterci Szent István Gimnázium, a Talentum, Református Általános Iskola, és a Kossuth Lajos Általános Iskola tanárai, diákjai, továbbá magánszemélyek készítettek. A csomagok a Városgondnokság és a Médiacentrum támogatásával jutottak el Pusztinába.

Steinbach József református püspök zárszavában Pál Filippiekhez írt leveléből idézett: „Örüljetek az Úrban mindenkor, ismét mondom, örüljetek. Ezért a Ti jóságotok legyen ismert minden ember előtt. Az Úr közel…” Ez az adventi üzenet három szó. Megtapasztaltuk az Úr közelségét abban, hogy Isten beteljesítette ígéreteit: elküldte a Szabadítót, a Megtartót, a Megváltót, Jézust Krisztust. Isten ígéretei beteljesedtek, közel jött hozzánk az embervilágban Egyszülött Fiában, Jézus Krisztusban.” Beszéde végén a püspök hangsúlyozta: „Közös a mi Urunk, közös a hitünk. Közösek keresztény gyökereink és közös az a nemzettest, amiben élünk. Ez kötelez bennünket, hogy segítsünk azokon, akik különösképpen rászorulnak.”

Berze János református lelkészi elnök áldással zárta az estet, majd az ünneplő közönség közösen elénekelte a Csendes éj kezdetű karácsonyi dalt. A gála végén bejelentették, hogy rekord összegű, 927.000 forintos támogatás gyűlt össze a kedvezményezett szervezetek javára.

Lugosi Balázs, Berta Kata
Fényképeket készítette Simon Erika

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 


 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk