Jótékonysági est a Művelődési Házban - beszámoló

2014. 12. 05. | | 2014. 12. 09.

 

 


Adventi jótékonysági est a felvidéki magyarság megmaradásáért Székesfehérváron

Kilencedik alkalommal rendezték meg pénteken a Szent István Művelődési Házban a magyar oktatási és nevelési intézményeket támogató Adventi jótékonysági estet. Az eredetileg fehérvári katolikus és protestáns iskolákat támogató rendezvény ma már a határon túl élő gyermekek, fiatalok javát szolgálja. A két egyházi intézmény, a Talentum Református Általános Iskola és a Ciszterci Szent István Gimnázium a gyűjtésből befolyó összeget évek óta olyan magyar nyelvű intézmények javára ajánlják fel, amelyek a történelmi Magyarország területén, de a jelenlegi ország határán kívül vannak. Ebben az esztendőben a párkányi Szent Imre Egyházi Óvodának, illetve a martosi Magyar Tanítási Nyelvű Református Alapiskola  tanítványainak ajánlották fel az est bevételét.

A műsorra minden évben neves művészeket hívnak meg, akik örömmel vállalják a fellépést, hogy támogassák az anyaországon kívül élő magyarság megmaradását. Prekrit Judit főszervező jóvoltából a rendezvényre a határon túlról is érkeznek fellépők. A színvonalas magyar kultúrát közvetítő estre idén is érkeztek Adáról, Kéméndről, Kolonról, Pusztinából, Hidegségből, Csíkcsicsóból és természetesen Budapestről, valamint Székesfehérvárról szereplők. Az estet a Székesfehérvári Egyházmegye főpásztora, Spányi Antal megyés püspök nyitotta meg, mint a rendezvény egyik fővédnöke. A főpásztor elmondta örömmel bocsátja rendelkezésre, a kiemelkedő eseményre a Szent István Művelődési Házat. Reményei szerint ez a jótékonysági est minden évben lehetőség ad arra, hogy összefogja a Kárpát-medencében élő magyarságot.

A rendezvényen jelen volt a jótékonysági est másik fővédnöke, Somogyi László református lelkészi elnök valamint Steinbach József református püspök, aki a záróimát tartotta.

Az est és a város díszvendége volt Dr. Tamás Aladárné nyugalmazott felvidéki pedagógus, aki három éve, 99 éves korában vette fel újra magyar állampolgárságát, majd a szlovák állam megvonta tőle szlovák állampolgárságát. Őt a város polgármestere hatalmas tapsvihar közepette köszöntötte.

A zsúfolásig megtelt péntek esti rendezvényen 460 ezer forint adománygyűlt össze, amit egyenlő arányban osztottak el a két felvidéki magyar intézmény részére.

BPK
Fényképeket készítette: NZP
Videó: Somogyi Tamás és BPK

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk