Adventi jótékonysági est - beszámoló

2016. 12. 09. | | 2016. 12. 13.

 


A határon túlról érkező előadók léptek fel Székesfehérváron

2016.12.09. - Ismét megrendezésre került immár 11. alkalommal Székesfehérváron, az Adventi Jótékonysági est a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A rendezvényen neves előadók, művészek színesítették a műsort, akik a Kárpát-medence különböző tájegységeiből érkeztek.

A rendezvény szervezője a Székesfehérvári Református Egyházközség és a Székesfehérvári Egyházmegye volt. Spányi Antal megyés püspök, az est fővédnöke megnyitójában elmondta: „Kiemelten fontos ez az ökumenikus jótékonysági est, mert megmutatja, hogy a Kárpát-medencében élő magyarok képesek összefogni egymás érdekében. Segíteni tudnak olyan helyen, ahol nagy a szükség, felismerik a másikban a testvért, és szívesen megajándékozzák egymást kulturális értékeikkel is.”

Az Adventi Jótékonysági estet Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes produkciója kezdte a Vox Mirabilis Kamarakórus közreműködésével. Császár Angéla Jászai Mari-díjas előadóművész, Boncsér Gergely operaénekes és Bordás Barbara énekművész mellett számos  neves művészt, Junior Príma-díjas előadóművészeket, Erdélyből, Délvidékről és Csángóföldről érkező fiatal tehetségeket hallhatott a nagyközönség. Fellépett a Ciszterci Szent István Gimnázium énekkara, valamint a Talentum Református Általános Iskola kórusa is.

A nagy hagyományokkal rendelkező székesfehérvári jótékonysági esten Steinbach József dunántúli református püspök adventi gondolatai is elhangzottak. „A legfontosabb karácsonyi üzenet, hogy velünk az Isten. Eljött Egyszülött Fiában értünk ebbe a világba. Ezt hirdeti evangéliumi tartalommal a négy adventi gyertya lángja.”

Ebben az évben az est teljes bevételét a Kárpátaljai Református Egyházkerület gondozásában álló Idősek Otthona, és az érdi LEA Otthon (Családok Átmeneti Otthona) részére ajánlották fel. Az összegyűlt mintegy 900 ezer forint adományt, Nagy Béla a Kárpátaljai Református Egyházkerület főgondnoka és Varga-Hegyi Eszter az anyaotthon igazgatója vehette át.

A hagyományosan jótékonysági céllal meghirdetett műsoros estre, az ország minden részéből érkeztek támogatók. Sokan eljöttek a délvidéki Bácskossuthfalváról, az erdélyi Csíkszeredából, valamint a kárpátaljai Beregszászról.  A kulturális est házigazdája Takács Bence Ervin az MTV műsorvezetője volt.

A rendezvény záróimáját az est másik fővédnöke, Somogyi László református lelkész-elnök mondta el, majd a szereplők elénekelték a közismert karácsonyi dalt, a Csendes éjt.

Berta Kata
Képek: Somogyi Tamás
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk