Adventi jótékonysági est - beszámoló

2018. 12. 07. | | 2018. 12. 10.

 

 

Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és táncolunk – Segítség Felvidékre és Kárpátaljára a XIII. Ökumenikus Adventi Jótékonysági Esten

2018.12.07. – A Lévai Czeglédi Péter Református Gimnázium (Felvidék) és a Beregszászi Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokház (Kárpátalja) javára gyűjtöttek a XIII. Ökumenikus Adventi Jótékonysági Esten, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Számos, a Kárpát-medencéből érkező neves előadót vonzott idén is a fehérvári rendezvény. Az est fővédnökei Spányi Antal megyés püspök és Steinbach József református püspök voltak. Az eseményen részt vett Róth Péter, Fehérvár alpolgármestere is.

Az est bevételét a Lévai Czeglédi Péter Református Gimnázium (Felvidék) és a Beregszászi Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokház (Kárpátalja) javára ajánlották fel. Léván 1945-ben elvették az iskolaépületet, a kitelepítések és betelepítések következtében a valamikor 90%-ban magyar ajkú lakosság ma a peremvidéken élő szórványban él. A lévai református gimnázium 2001-ben nyitotta meg újra kapuit. Legfontosabb feladatának a diákok létszámbeli növelését tekinti. Ezt fogja szolgálni a tervezett kollégium és szórványközpont létrehozása, melyhez az est bevétele is hozzájárult.

Az újonnan épült Beregszászi Közösségi és Zarándokházat 2017-ben Majnek Antal, munkácsi megyés püspök áldotta meg. A Zarándokház 50 személy befogadására alkalmas. Nagyon fontos fejlesztés a tetőtérben egy szellőztetőrendszer kialakítása, a közösségi ház felszerelése, amelyre az esten is gyűjtöttek a nagylelkű adakozók jóvoltából.

Felléptek többek között a Ciszterci Szent István Gimnázium és a Tálentum Református Általános Iskola kórusai, Nyisztor Ilona, Európai polgár-díjas és Magyar Művészetért-díjas csángó népdalénekes, Ninh Dyc Hoang Long, operaénekes, a Virtuózok verseny korcsoportgyőztese, Szlama László, Enyedi Ágnes, Salamon Soma és Török Tilla Junior Príma-díjas népzenészek, illetve Berecz István kétszeres aranysarkantyús néptáncos is.

 „Az advent különleges és varázslatos idő. Az emberek szívét és lelkét eltölti valami különös érzés. A sorban álló, tolongó emberek talán maguk sem tudják, hogy honnan e különleges érzés. Nekünk bele kell gondolnunk, hogy mi az advent lényege és üzenete. Egyszerűen mondhatom így: úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött fiát adta oda érte. A bűn nem volt benne Isten tervében, azt az ember hozta a világba. Az Isten akaratában benne volt a megváltás, hogy odaadja egyszülött fiát, aki magára veszi a mi emberi természetünket, hogy elvegye bűneinket, hogy megszabadítson minket, megváltson” – emelte ki ünnepi köszöntőjében Spányi Antal megyés püspök.

„Az emberi lét természete – ebben a hasadt világban, ahogy Wolfhart Pannenberg, nagy evangélikus teológus fogalmaz –, hogy gondoskodásra szorulunk. Csecsemő- és időskorban, valamint közte, bármikor. Túlterhelt időszakokban, fáradtan, kudarcosan, betegségek idején. Gondoskodásra szorulunk. Ez az emberi lét. Ezen az gyönyörű, ihletett, üdítő estén megtapasztalhatjuk, hogy a gondoskodásban számíthatunk egymásra. Jó átélni, hogy közösek a gyökereink, közös a hitünk. Áldott legyen az Isten, hogy számíthatunk egymásra”– hangsúlyozta beszédében Steinbach József református püspök.

Bejelentésre került, hogy a jótékonysági estet megelőzően az összefogás nagyon szép példáját élhették meg ismételten Fehérváron, hiszen több mint 200 karácsonyi cipősdoboz ajándékot vitt el Pusztinai Magyar Házba a város és a médiacentrum támogatásával Nagy Zoltán Péter, a Fejér megyei Hírlap főszerkesztője és Deák Lajosné képviselő asszony. Az ajándékokat a város három gimnáziumának diákjai és tanárai ajánlották fel.

„Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és táncolunk.” Az est befejező részében Kallós Zoltánra emlékeztek diákjai, tisztelői. A magyar népzenegyűjtés legeredményesebb kutatója, az erdélyi táncmozgalom édesapja, több száz mezőségi gyermek nagyapja, hosszú, tartalmas, példaértékű élete után hunyt el 2018-ban. Munkája utat mutat és erőt ad ma is munkatársainak, fiatal kollégáinak.

Berta Kata
Fényképeket készítette Simon Erika
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 


 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk