Egyházmegyei Zarándoklat Bodajkra - elsőáldozók zarándoklata - beszámoló

2016. 09. 10. | | 2016. 09. 12.

 

 

A magyar szent család nyomában - az elsőáldozók egyházmegyés zarándoklata Bodajkra

2016.09.11. - Ismét zarándokok ezrei mentek a hétvégén Bodajkra, a Segítő Szűz Mária templom hagyományos búcsújára. A kétnapos esemény első napján sokan érkeztek gyalogosan is, hogy Mórocz Tamás plébános köszöntője után keresztutat járjanak a híres bodajki Kálvárián, majd a szentmisét és a körmenetet követően egész éjjel virrasszanak a Szűzanya kegyképe előtt. Az ősi zarándokhelyre hívta az egyházmegye elsőáldozóit Spányi Antal megyés püspök, hogy együtt adjanak hálát az oltáriszentségben kapott kegyelmekért a vasárnapi ünnepi szentmisében.

Az idén ezüstmisés Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató tartotta szombaton, a zarándoknapok nyitó szentmiséjét. Beszédében azt a Máriát állította példaképül, akihez minden élethelyzetünkben fohászkodhatunk. Aki Isten Igéjét gondosan őrizte magában és elmélkedett róla, Istent ujjongva dicsőítette és hittel engedelmeskedett akaratának, akinek élete a templomhoz kötődött, és szívvel szolgálta hozzátartozóit, szeretteit.

A vasárnapi ünnepi szentmise kezdetén a Spányi Antal megyés püspök, a bodajki kegykép előtt térdelve mondta el Mindszenty József bíboros országfelajánló imáját, amelyet Magyarország hercegprímása 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus 25-én mondott Székesfehérváron, felajánlva hazánkat Szűz Mária Szeplőtelen Szívének oltalmába.

A bodajki templom zarándokudvarán kezdődő búcsúi szentmisében először a megyés püspök hívására érkező elsőáldozók nevében köszöntötték a főpásztort. Mórocz Tamás bodajki plébános a misén résztvevő helyi közéleti vezetők, a környező települések képviselői, és minden zarándok nevében megköszönte Spányi Antal püspöknek, hogy támogatásával a kegyhely küllemében és lelkiekben is folyamatosan megújul.

Homíliájában a főpásztor a hálaadó ima fontosságáról, korunk fenyegetettségéről beszélt, amely elsősorban a családokat érinti, a veszélyeztetettségéről, amely a keresztény értékekben gazdag Európára hat ki. Beszélt arról, hogy Mária is számos próbatételt, szenvedést élt át, de mindvégig kitartott a szent hitben és a reményben. Élete békét és szeretet sugárzó élet volt. „Ezért kérhetjük Bodajkon a Szűzanya oltalmát minden ügyünkben, szeretteinkre, és kérhetjük azért is, hogy földi életünkben nekünk sem az anyagiak megszerzése, hanem az Istennek átadott élet kerüljön az első helyre. Így lesz áldás minden napunkon a Segítő Szűzanya közbenjárására.”- hangsúlyozta a főpásztor.

A bodajki kegyhely érdekessége, hogy történetében az első magyar szent családnak meghatározó szerepe van. A kegytemplom előtt áll a város által idén készíttetett - A szent család bodajki zarándoklata - nevet viselő szoborcsoport. Az alkotás annak állít emléket, hogy István király többször járt Bodajkon, melyet csónakon közelített meg, és útjára néha elkísérte felesége és fia is.

Az ünnepi szentmise végén, a záróáldás után a megyés főpásztor az elsőáldozókkal, hitoktatóikkal és családtagjaikkal, az ünneplő közösséggel a magyar szent család szobrához vonult imádságra. Hálát adott az élet és a családi közösség ajándékáért, és fohászkodott, hogy a Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre példája nyomán szeretetben és örömben élhessen minden magyar család.

Spányi Antal püspök az ünnep végén a hagyományos bodajki oltárkerüléssel átlépett a szent kapun a gyermekekkel, hogy az Irgalmasság Szentévének kegyelmeiben részesüljenek. A zarándokok is körbejárták a kegyképpel ékesített gyönyörű barokk oltárt, amelynek restaurálása a búcsú után veszi kezdetét, hogy jövőre, a templom 275. évfordulójára ismét a régi szépségében fogadja az imádságra érkezőket.

 Berta Kata
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk