Szűz Mária Isten anyja - püspöki szentmise - beszámoló

2020. 01. 01. | | 2020. 01. 01.

 

 

 

„Szűz Mária, mindannyiunk égi édesanyja" - újévi püspöki mise a Szent Imre templomban

2020. január 1. - A keresztény hagyomány a legősibb időktől fogva Máriát, mint Istenszülőt tiszteli. Különösen előtérbe kerül ez a gondolat a karácsonyi ünnepkör idején. Székesfehérváron szerdán, az újesztendő első napjának délelőttjén Spányi Antal püspök celebrált szentmisét a Szent Imre templomban Szűz Mária, Isten Anyja és a Béke Világnapja ünnepén.

Görögül Maria Theotokosz, latinul Mater Dei, magyarul Isten Anyja az a dogma, amelyet az Efezusi Zsinat még a korai keresztény időkben, 431-ben megfogalmazott. Ennek ünnepe január elseje, amelyet a magyar népnyelv kiskarácsonynak is nevez.

„Az idő az Isten ajándéka. Ezért az ajándékért az embernek köszönetet kell mondania, hálásnak kell lennie és gondolkodnia kell lelkiismeretében azon, hogyha ajándékba kapta, miért kapta? Feladat, hogy újuljunk meg hitünkben, emberségünkben, hogy próbáljunk meg szakítani gyengeségeinkkel, gyarlóságainkkal, bűneinkkel. Kezdjünk felelősségteljes, tanúságtévő életet. Ehhez erőt ad nekünk Jézus Krisztus. Az ő kegyelmére építhetünk, az ő kegyelmére számíthatunk, az ő kegyelme hatékony lesz bennünk mindaddig, amíg ezzel a kegyelemmel együtt akarunk dolgozni. Nem kérhetjük, hogy helyettünk oldjon meg bármiféle az életünkben jelentkező problémát, gondot, de kérhetjük kegyelmének segítségét.” - emelte ki a szentbeszédében Spányi Antal, püspök.

„A Boldogságos Szűz Mária anyai oltalmát mindannyian érezzük. Attól a pillanattól kezdve, hogy Krisztus a kereszten Máriára bízott mindannyiunkat, minden keresztény úgy tekinthet Máriára, mint égi édesanyjára.” - zárta a 2020-as esztendő első homíliáját a főpásztor.

Lugosi Balázs
szekesfehervar.hu

 


 

Kapcsolódó hír:

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk