Szűz Mária Isten Anyja - szentmise és két napos szentségimádás beszámoló - beszámoló

2011. 01. 01. |

 

ábrázolás

 

Az új év első napja a kereszténység számára kiemelt nap, Szűz Mária Isten Anyja ünnepe.

A Székesegyházban tartott ünnepi szentmisében Spányi Antal megyéspüspök szentbeszédében fölhívta a figyelmet arra, hogy az új év új kezdet lehet; rossz, üres emberi szokásaink helyett tartalmasabb élet felé fordulhatunk. Nem tudhatjuk, mit hoz majd számunkra az új év, jobban alakulnak-e a dolgaink, nem ér-e minket annyi természeti katasztrófa, mint az elmúlt évben. Szükséges azonban meglátnunk, hogy minden a javunkra válik. Rajtunk múlik, hogy az élet eseményei közelebb, vagy távolabb visznek-e minket Istenhez.

A vészhelyzet megmutatta, hogy a magyar nép, amelyet annyiszor szabdalt belső széthúzás, képes összefogni, akár önmagától megvonva dolgokat, készséggel segíti a rászorulókat. Isten kegyelme hozzásegít ahhoz, hogy ezekkel a fölismerésekkel, megmutatkozó erényeinkkel, előre léphetünk és tovább segíthetünk másokat is a boldogabb élet felé. Tanúságtevő életre buzdított a főpásztor - a mi igaz tanúságtételünk lehet megvédője annak az Egyháznak, amelynek annyi mindent köszönhet az emberiség, de amelyből a világ csak a rosszat akarja meglátni.

A Családok évében különös figyelemmel és segítséggel forduljunk a családok felé, ahol mint kis egyházban él tovább a krisztusi közösség, és ami - ha szeretetben élik meg - igazi tanúságtevő jel lehet a világban. A család a társadalomnak is legfontosabb sejtje; ha a társadalom védi a családot, akkor erős lesz és lesz jövője. Fiatal és idős is biztonságban élhet a családot támogató és azt értéknek elismerő társadalomban.

Közös ügyünk, hogy a családokért imádkozzunk; és tudjuk, hogy amit az Úrtól hittel és reménnyel kérünk, azt biztosan. Imádkozzunk, hogy Magyarország ismerje föl a Szent István király által megerősített keresztény értékeket, és tudja Isten szeretetét és keresztény értékszemléletet közvetíteni Európának is. Legyen az Úr áldása az emberiség nagy családján ennek az esztendőnek minden napján.

 

Szentbeszéd meghallgatása: 

 

A szentmise után került sor a két napos - január elsején és másodikán tartó - délutáni újévi szentségimádásra. A város egyházközségei óránkénti váltásban vettek részt a közös imádságon.

- Marian -

 


 

Korábbi év beszámolója:

 


 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk