Szent Sebestyén emlékmise - beszámoló

2023. 01. 20. | | 2023. 01. 20.

 

 

Rajtunk múlik, milyen lesz az eljövendő világ – Szent Sebestyén ünnepe Székesfehérváron

2023.01.20. – Székesfehérvár város híveinek egyik legrégebbi ünnepe Szent Sebestyén napja. Idén is iskolások vették körbe a szent tiszteletére épült templomot, majd püspöki szentmisével, közösségi búcsúi programokkal emlékeztek a Felsővárosban a város Szent Sebestyénnek tett fogadalmára. A vértanú szent tiszteletére tartott ünnepi szentmisére a többi plébániáról érkező hívek – tiszteletük jeléül – elhozták templomi zászlóikat. Az eseményen Nyárai-Horváth István plébános köszöntötte az ünneplő közösséget és a főpásztort.

A város megjelent papságával tartott szentmisén Spányi Antal püspök megemlékezett az elődök Istenbe vetett, mély hitéről, a város 284 évvel ezelőtti, a halálos pestisjárvány idején tett fogadalmáról. „A pestisjárványtól való megszabadulás emlékére Székesfehérvár lakossága 1739-ben Szent Sebestyén tiszteletére böjttel és körmenettel kapcsolatos, örök időkre szóló fogadalmat tett, amelyet ünnepélyesen okiratba foglaltak, és a belső tanács jegyzőkönyvében is megörökítettek. E fogadalom értelmében építették 1739 és 1749 között a Szent Sebestyén-kápolnát, amelyet 1800-tól 1807-ig nagyobb templommá bővítettek. Ma ez a templom városunk egyik szépsége, értéke lett. Mert annak idején tudták, meg kell tenniük mindent, hogy megmentsék életüket, de Isten adja a szabadulást. Őhozzá könyörögtek, őt látták a végső menedéknek. Más volt a gondolkodásmódjuk, a látásmódjuk. Meglátták Isten tervét, és megértették Isten akaratát. A bajban is alkalmat láttak arra, hogy Isten felé forduljanak. Nem okolták az Urat a bajért, nem kérték számon, hanem keresték a bajban az Istent.”

A főpásztor a keresztény értékek melletti elköteleződésről is beszélt, amely – ahogy a régmúlt, történelmi időkben – ma is megtartó erőt jelent az emberiség számára. „Fel kell ismernünk a mai világ veszedelmeit, és tennünk kell ellene. Értékeinkről tanúságot kell tenni, így a magyar kereszténységről, nemzeti gyökereinkről. Nem lehet mindent egyformán jónak hazudni, védeni kell az igaz értékeket, a családot, a gyermekek nevelésének jogát, amely a szülők kezében van a legjobb helyen. De védenünk kell a keresztény békeszeretetünket, a hagyományainkhoz való jogunkat. A régiek megőrizték a hitet, és tanúságot tettek róla, áldozatot hoztak érte: nem is keveset. Munkát, anyagiakat adtak a templomért. Keressük lelkületüket, gondolkodásmódjukat, jellemüket! Tegyünk mi is a keresztény Magyarországért, a keresztény magyar nemzetért, tegyünk mi is keresztény hitünkért! Mert az, hogy milyen lesz az eljövendő világ, rajtunk múlik. Rajtunk papokon, tanárokon, családokon, szülőkön, vezetőink bátorságán és kiállásán a nemzeti és keresztény értékek mellett. Rajtunk múlik, a mi életünk példáján” – fogalmazott a püspök.

A szentmise végén a főpásztor a templom mellékoltárában elhelyezett Szent Sebestyén-ereklye előtt imádkozott a fehérváriakért, a magyarokért és az egész világért.

Az ünnepen részt vett Vargha Tamás miniszterhelyettes, Dr. Cser-Palkovics András polgármester, a város alpolgármesterei és képviselői is. A szentmise végén a hívekkel együtt a templom elé vonultak, ahol a felsővárosiak a hagyományos helyi fánkkal és forralt borral várták a vendégeket.

Berta Kata
Fényképeket készítette Kovács Marcell
Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 
 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár


< 2023. január >
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

 

 

 


 

  


 

 


 

 


 

 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk