Papi továbbképzés - beszámoló

2023. 02. 16. | | 2023. 02. 16.

 

 

 

Nem a papság, hanem az ember van válságban – Idén Bíró László ny. püspök tartja a papi rekollekciókat Székesfehérváron

2023.02.16. – Megkezdődtek a 2023-as rekollekciók a Székesfehérvári Egyházmegyében. Az idén hat alkalommal tartanak papi továbbképzést, amelyek a Székesegyházban kezdődnek közös szentségimádással, majd folytatódnak tájékoztatókkal, előadásokkal. Spányi Antal püspök a rekollekciók megtartására ebben az évben Bíró László ny. tábori püspököt kérte fel.

A megyés püspök az első találkozón a zsolozsma közös elimádkozása után a papság apostoli küldetésének beteljesítéséért fohászkodott az Oltáriszentség előtt. „Imádkozunk, hogy tisztán lássuk azt a küldetést, amelyet ránk bíztál az Egyházban. Tisztán lássuk az egyházat, amelynek ma nehéz a helyzete, és annyiféle támadást kell kiállnia. Tisztán lássuk az embert, amely tévelyeg a világban, és tisztán lássuk az egyház igaz és biztos tanítását, amelyet képviselnünk kell számukra. Tisztán akarunk látni Téged, ki apostolaidat megszólítottad, és feltetted a kérdést nekik, kinek tartanak engem az emberek. És megszólítasz minket is papokat, kinek tartunk mi Téged?” – hangzott el az imában.

Az imát követő találkozón a főpásztor felhívta a figyelmet a 2023-as esztendő központi eseményeire. Felkérte Kissevichné Toldi Hajnalkát, mutassa be a novemberre meghirdetett Egyházmegyei Életvédő Nap tervezetét. Dózsa István egyházmegyei vagyonkezelő gazdasági tájékoztatója után Bíró László ny. tábori püspök kezdte el rekollekciós előadásait. Az első alkalom a papi hivatás alapjáról szólt, a Jézussal való személyes és élő kapcsolatról.

Bíró László püspök megemlítette papkollégáját, aki egy beszélgetésben így határozta meg a papi lelkiség lényegét: valamiért nem lehet élni, csak Valakiért. Családpasztorációs püspökként is ezt vallotta, hogy a legfontosabb a személyesség. „Ha egy házasságban elveszik a személyes kapcsolat, összedől a házasság. A papságnál ugyanez történik, ha az istenkapcsolat meglazul. Mert nem lehet egy intézményért élni, egy egész életen át. És ha sokszor nehéz is a helyzet, kevés a hívő, a papi identitás akkor sem a külső körülményektől függ, hanem a személyes kapcsolattól. Ha egy házasságban megvan a személyes kapcsolat két ember között, akkor a betegség még nagyobb szeretetet hoz elő belőlük. Ha nincs meg a személyes kapcsolat, akkor a legkisebb teher is agyonnyomja őket” – Ezekre a gondolatokra fűzte fel a papságnak szóló rekollekciós előadását a püspök, és azt hangsúlyozta, Isten nélkül a papi hivatást nem lehet végezni. Kiemelte, mennyire fontos, hogy a pap a szentségimádásban személyes kapcsolatot ápoljon az Eucharisztiában jelen lévő Jézussal. Végül arról beszélt, sok vajúdás van a papság körében, amelyek eléggé nyilvánosan zajlanak. De nem a papság van válságban, hanem az ember. Ahogy a házasság intézménye sincs válságban, – hiszen azt is Isten álmodta meg, – hanem az ember miatt került válságba.

Bíró László püspök további rekollekciós beszédeiben Sarah bíboros, a papságról írt könyvének témáit bontja ki.

Berta Kata
Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

 


 

Korábbi évek beszámolói:

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk