Papi továbbképzés - beszámoló

2019. 02. 07. | | 2019. 03. 08.

 

 

„Egy fedél alatt élve az Eucharisztiával” – Papi rekollekció Székesfehérváron az Eucharisztikus Kongresszusra való készület jegyében

2019.03.07. – A 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülés jegyében zajlik idén az összegyházmegyei papi rekollekció Székesfehérváron. A találkozók minden alkalommal közös imádsággal kezdődnek a fehérvári Szent Imre-templomban, majd a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban folytatódnak. Spányi Antal megyés püspök az idei évben a szentségimádások vezetésére és a rekollekciós előadások megtartására Száraz László atyát, a Központi Papnevelő Intézet spirituálisát kérte fel.

A püspöki tájékoztató után Száraz László az Eucharisztia titkáról, az Eucharisztikus lelkiség megújulásáról beszélt. „Az Eucharisztia titka igazából Jézus titka. Jézus művének nagy összegzése. Olyan gazdag és mély tartalma van ennek a titoknak, hogy mindig megtalálunk benne valami újdonságot, másrészt a régiben is újat találunk. Ki-ki a saját papi életében naponta többször is bemutatja az Eucharisztia áldozatát, szentségimádások is vannak, tehát valamilyen formában az Eucharisztia körül forog az életünk. Mégis mindig újra és újra felfedezhetünk valami újat benne. Ez a rekollekció, amely az Eucharisztikus Kongresszusra készít fel, ezt az újrafelfedezést segíti számunkra.”

Előadásában a spirituális személyes tanúságot tett arról, hogy Jézus Krisztussal, az Oltáriszentségben elrejtőző Istennel való kapcsolata hogyan mélyült el felkészülése során. „A Kongresszus előkészülete alkalmat ad arra, hogy megújítsuk szentségimádásunkat, és egyre személyesebben találkozzunk magával Krisztussal, és őszinte hittel kapcsolódjunk Istenhez. Amióta „egy fedél alatt élek az Eucharisztiával”, azóta egy belső megtérési folyamaton megyek keresztül, amelyben újra felfedezem a szentségimádás mélységét. Azt, hogy mit jelent, Jézust saját személyében hordozva, a hangját közvetítve kimondani az átváltoztatás szavait, a közösség Eucharisztikus ünneplésén.”

Az előadó arról is beszélt, a szentmisében vagy Oltáriszentségben jelen levő Krisztus titkához csak a csendből kiindulva lehet közelíteni. Ez a csend megtanulható és megtanítható. „Kell egy belső döntés, hogy az ember akarjon a csendben megmerítkezni, és akarja elengedni azokat a tényezőket, amelyek a csend útjába állhatnak.”

A Székesfehérvári Egyházmegye idei hat alkalmas papi továbbképzései a Nemzeti Eucharisztikus Kongresszusra való készület mellett lehetőséget adnak a papok számára a közös imára, a gyónásra, az elmélkedésre, és jut idő a személyes kapcsolatok ápolására is.

Berta Kata
Videó: Somogyi Tamás és berta Kata

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk