Egyházmegyei iskolások zarándoklata Passauban - beszámoló

2018. 05. 07. | | 2018. 05. 15.

 

 

 

2018. május 7-től 9-ig Egyházmegyénk 10 iskolájának 34 tanulója és három nevelője vehetett részt Hajdu Ferenc általános helynök atya vezetésével az immár hagyományos passaui zarándoklaton, hogy tiszteletünket fejezzük ki Boldog Gizella sírjánál, és közbenjárását kérjük.

Első nap hosszabb kitérőt tettünk Altöttingbe, Bajorország leghíresebb és legkeresettebb Mária-kegyhelyére, ahova kéréseinket, örömünket, bánatunkat vihettük Égi Édesanyánk elé. A gyönyörű kis város sok szép látnivalót kínál az idelátogató zarándokoknak és turistáknak is. Ebben az évben ünneplik Konrád testvérnek, a szentéletű kapucinus atya születésének 200. évfordulóját. Egyszerű, alázatos élete, a Szűzanya iránti végtelen szeretete és a segítségért hozzá forduló emberek iránti önzetlen segítőkészsége mindenki számára komoly példa és útmutató lehet. Tökéletesen illenek rá Szent II. János Pál pápa gyönyörű gondolatai: „Mindig tud adni, akinek a szíve szeretettel van tele. A szeretethez nem kell teli erszény.” Az esti órákban érkeztünk Passauba, ahol a finom vacsora után még egy kis városnézésre és fagyizásra is jutott idő.  

A második nap először egy városnézésen vettünk részt, itt egy korhű ruhába öltözött, igen vicces idegenvezetőnk volt, aki sok játékkal és humorral a gyerekeket is belevonta ebbe a rendhagyó programba. A sok gyaloglás és a rengeteg érdekes információ után nagyon kellemes hajókázásra mentünk. Pazar kilátás nyílt a városra, a három folyó találkozását is láthattuk. A finom ebédet a város egyik legszebb terén fogyaszthattuk el egy pizzériában. Ezután kaptunk egy kis szabadidőt, majd a dómban várt minket a templom gondnoka, aki részletesen megmutatta nekünk a nevezetességeket, különös tekintettel a világhírű orgonát. Következő látnivaló Mariahilf temploma volt, ahova 321 lépcső megmászásával juthattunk el. A gyönyörű templomban kicsit otthon is érezhettük magunkat, mert a kegykép pontos mása a bodajki templomban található. A finom vacsora után átsétáltunk abba a templomba, ahol Boldog Gizella sírja van. Itt közös, ünnepi szentmisén vettünk részt az ő tisztelőivel. A koncelebrált szentmisét Várszegi Asztrik, nyugalmazott pannonhalmi főapát tartotta, aki pár kedves mondattal hozzánk is szólt. A mise végén imádkoztunk Boldog Gizella sírjánál, elhelyeztük a magunkkal hozott koszorút, és elénekeltük egyik legszebb imánkat, a magyar himnuszt.

Sajnos hamar elérkezet a hazautazás napja. Búcsút vettünk kedves vendéglátóinktól, és elindultunk. Útközben betértünk Maria Taferlbe, Ausztria második legnagyobb kegyhelyére, megköszönve utunkat a Szűzanyának. Csodálatos három napot tölthettünk el, egész utunkat a jókedv, szeretetteljes légkör kísérte, amihez verőfényes, napsütéses időjárást is kaptunk ajándékba.

Hálás szívvel köszönjük Püspök atyának azt a nagylelkű támogatást, amellyel évről évre lehetővé teszi számunkra, hogy részt vegyünk ezen a felejthetetlen zarándokúton. Köszönetünket fejezzük ki Hajdu Ferenc vikárius atyának is, aki számos elfoglaltsága mellett nagy szeretettel, fáradhatatlan energiával és lelkesedéssel gondoskodott rólunk és vezetett minket.

A Passau-i zarándokcsoport

Beszámolók letöltése:

2018alsoszentivan_passau.pptx (14.4 MB)

2018marianum_passau.pptx (1.3 MB)

2018mindszenty_passau.pdf (1.4 MB)

2018morszenterzsebet_passau.pptx (7.2 MB)

2018piliscsaba_passau.pptx (1 MB)

2018prohaszkabudakeszi_passau.pptx (7.7 MB)

2018szentmargitiskola_passau.pptm (2.1 MB)

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk