Egyházmegyei iskolások zarándoklata Passauban - beszámoló

2015. 05. 06. | | 2015. 05. 26.

 

 

2015. május 6-án Egyházmegyénk valamennyi egyházi iskolájából összesen 32 tanuló indult útnak Hajdu Ferenc provikárius atya, valamint 4 nevelő kíséretében Passauba.

Utunk kezdete máris izgalmasra sikeredett, mert az autóbusz Érden megmakacsolta magát, így kicsit később, de annál lelkesebben mentünk tovább. Móron és Székesfehérváron felvettük kis csapatunk többi tagját, majd útközbeni rövid pihenő után megérkeztünk első állomásunkra, Altöttingbe. Ez a gyönyörű kisváros Bajorország egyik legkedveltebb és leglátogatottabb zarándokhelye. Günther Mandl prelátus atya várt minket, aki nagy szeretettel és lelkesedéssel mesélt nekünk a városról, templomairól, a kegyhely történetéről. A plébániatemplomban megtekinthettünk egy érdekes kiállítást a torinói lepelről, amely kiállítás éppen most volt itt látható. Természetesen a kegykápolna látogatása volt a legnagyobb hatással ránk. Igen megható volt látni azt a sok hálatáblát, melyeket köszönetképpen hoztak a Szűzanyának azok az emberek, akik  Égi Édesanyánk pártfogását és segítségét kérték valamilyen komoly bajukban, szükségükben. Mi is elmondhattuk kéréseinket, imáinkat családjainkért, iskoláinkért, közösségeinkért, Egyházunkért és Egyházmegyénkért.

Ezután folytattuk utunkat Passauba, ahol vendéglátóink finom vacsorával vártak. Ebben az évben új szálláshelyre mentünk, ami közvetlenül a dóm mellett, a város szívében áll. Este tettünk még egy rövid sétát, majd pihenni tértünk, hiszen másnap igen sűrű program várt minket.

 A kiadós reggeli után egy történelmi városnézésen vettünk részt, amit egy vicces, korhű jelmezbe öltözött idegenvezető tartott, aki ügyesen belevonta a gyerekeket is a játékos kalauzolásba. Majd pihenésképpen hajóra szálltunk, és egy 3/4 órás hajókázáson csodálhattuk meg ezt a gyönyörű várost. Ebéd után a dómban vezettek minket végig, elmesélve történetét, látnivalóit, különösképpen orgonáját, mely Európában a legnagyobb. A csoport ezután 320 lépcsőfokot megmászva felment a Passau városa fölött álló Mariahilf-templomhoz, melynek oltárképe Bodajkról igencsak ismerős számunkra. A délutáni szabadidő után elmentünk Boldog Gizella templomába, ahol igen részletes beszámolót tartott nekünk az ottani magyar közösség egyik vezetője. Beszélt  Gizella életéről, az ereklyékről, a sírról, a templomról, és arról, hogy milyen fontos az ő kultuszának és tiszteletének ápolása, hiszen mint Szent István hitvese, Szent Imre herceg édesanyja igazi példaképe lehet minden magyar családnak is. Elhelyeztük Egyházmegyénk koszorúját, egy erre az alkalomra készített sállal együtt.

Programunk vacsorával folytatódott, amelyet séta, majd egy igen bensőséges hangulatú szentmise követett. Ferenc atya és az ottani egyik vendéglátónk, Wolfgang atya miséztek együtt, csoportunk egyik tagja pedig gitárral kísérte az énekeket. Az esti fagyizás után ismét jól megérdemelt pihenőnk következett.
Utolsó reggel elbúcsúztunk passaui barátainktól, és elindultunk hazafelé. Utolsó állomásunkhoz, az ausztriai Maria Taferl-hez értünk, itt megnéztük a csodaszép templomot, meghallgattunk néhány érdekes dolgot erről a helyről, és gyönyörködhettünk a lélegzetelállító tájban. Még egy újabb adag finom fagyira is jutott idő, amit később egy könnyű ebéd követett. Élményekkel telve érkeztünk haza családjainkhoz, akik már nagyon vártak bennünket.

Szeretnénk hálás szívvel megköszönni Püspök atyának azt a nagylelkű támogatását, amellyel idén is lehetővé tette, hogy ezt a csodálatos három napot, annak minden élményével átélhettük, valamint szeretnénk köszönetet mondani Ferenc atyának, aki igazi lelkivezetőként kalauzolt minket, és szeretettel gondoskodott rólunk az egész út során.

Reméljük, hogy ez a szép hagyomány tovább folytatódhat, és iskoláinkból minél több, arra érdemes gyermek lehet részese egy ilyen szép zarándokútnak. 

 

A Passau-i zarándokcsoport

 


 

Beszámolók letöltése:

1505passau_budaors.pdf (326 kB)

1505passau_mor.pptx (10.5 MB)

1505passau_piliscsaba.pptx (2.2 MB)

  1505passau_rackeve.pptx (3.2 MB)

1505passau_ttbanya.pptx (3.2 MB)

1505passau_marianum.pptx (22.1 MB)

 


 

Korábbi évek beszámolói:

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk