Adventi hitoktatói és világi lelkipásztori munkatársi lelkinap - beszámoló

2023. 12. 16. | | 2023. 12. 16.

 

 

 

Jézus odajön, ahol mi tartunk – Adventi hitoktatói lelkinap Székesfehérváron

2023.12.16. – A Székesfehérvári Egyházmegye hitoktatóknak és lelkipásztori munkatársainak szóló adventi lelkigyakorlatát Spányi Antal megyés püspök koncelebrált szentmisével nyitotta meg. Majd a lelkinap a hitoktatási szakreferensek az érzékszervekről szóló elmélkedésével folytatódott a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

Spányi Antal püspök a szentmisében az egyház tanítását hangsúlyozta az emberről, a teremtett világról, a mai szélsőséges nézetekkel, közgondolással szemben. Kiemelte, hogy a lelkipásztori munkatársak és hitoktatók közösségi szolgálatának alappillére, hogy ők Krisztusban találják meg életük értelmét, célját és igazságát. Megköszönte egész éves közösségért végzett, egyházias lelkülettel végzett munkájukat, és további örömteli szolgálatot, áldott ünnepeket kívánt mindenkinek.

A találkozó második felében a Szent István Művelődési Házban folytatódott a lelkinap, ahol az egyházmegye minden plébániájáról érkező lelkipásztori munkatársak és hitoktatók megtöltötték a termet. A nap témáját a hitoktatási szakfelügyelőség munkatársai dolgozták ki. A szakfelügyelők az öt érzékszervünkön keresztül mutatták be, hogyan tudunk szívvel, hallani, látni, tapintani, ízlelni és figyelni az illatokra. Az elmélkedésekben elhangzott, hogy az Isten Fia emberi testet és lelket vett föl, ez nagyon egyszerű dolognak tűnik. De ha belegondolunk saját emberségünkbe, mennyire meghatároz bennünket, hogy testünk van, akkor látjuk annak összetettségét. Mennyit küzdünk érte, hogy gondoskodjunk róla, és napjaink nagy részét ez tölti be még akkor is, ha nem esünk túlzásokba. És az Isten Fia ezt nem akarja félresöpörni, nem nézi le, nem akarja megváltoztatni. Nemcsak lelkünk, a szellemünk fontos számára, hanem az egész valóságunk. Jézus oda jön, ahol mi tartunk. Mert ez a legnagyobb szeretet, hogy oda megyünk, ahol a másik tart. És Isten odajön, ahol mi tartunk, akarja, hogy lássuk és halljuk Őt. És fel akar emelni minket, beemelni a Szentháromságba. Hogy most már másképpen lássuk, érintsük meg Őt és egymást is. Hiszen az érzékszerveken keresztül ismerjük fel a valóságot, ebből alkotunk fogalmat, és ebből jönnek az értékek, az egész világot ebből építjük fel magunkban.

Az érzékszervekkel való kapcsolat megújításához képeket, zenéket, ízeket, a csendben való hallás megtapasztaltatását hozták el a referensek. Az érzékszervek megjelentek a cselekedeteken keresztül is, mert sokszor egy tett többet jelent, mint sok kimondott szó. A szavak és a mozgás így csengett össze az előadók bemutatójában.

A lelkinap elérte célját, hogy bemutassa, az érzékszerveken keresztül Jézus hogyan szólít meg mindenkit. Hogyan fedezhetjük fel benső szemünket, fülünket, az orrunk helyes használatát, kezünk szolgálatát, az ízek hatását úgy, hogy általuk gyógyuljon az életünk. 

Berta Kata
Képek: Kovács Marcell
Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

 


 

Korábbi évek beszámolói: 

  • Adventi események 2023-ban, az Adventi Udvar nyitvatartása (később)
 
 
 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk