A Lélek által formálni a világot - 13. Egyházmegyei Nap Székesfehérváron - beszámoló

2018. 05. 21. | | 2018. 05. 22. 

A Lélek által formálni a világot - 13. Egyházmegyei Nap Székesfehérváron

2018.05.21. - Közösségben megélt örömteli találkozások, a lelki feltöltődés, az imádság, a szentmise, a tanúságtételek a főpásztor iránymutatása által. Valamint a családok, a gyerekek önfeledt játéka, a fiatalok hitélményeinek lelkes megosztása, a papok és hívek kötetlen beszélgetései. Ezek jellemezték idén is a Székesfehérvári Egyházmegye immár 13. alkalommal megrendezett Pünkösdi családi napját.

A Pünkösdhétfői találkozó hagyományosan ünnepi szentmisével kezdődött, amelyet a családokért, a papi hivatásokért és a közeledő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért ajánlottak fel. Hajdu Ferenc helynök az egész megjelent közösség nevében köszöntötte a püspöki jubileumát idén ünneplő főpásztort, aki mint mondta, a Lélek indíttatására figyelve, sugallatait követve keresett új utakat az egyházmegye vezetésében.

Spányi Antal megyés püspök beszédében elmondta: a Lélek által, hűen az egyházhoz, felelősen kell formálnunk a világot. „Mint az első Pünkösdkor, mi is Máriával együtt várjuk a Szentlélek kiáradását, amely ugyanolyan fontos számunkra, mint az apostoloknak az első Pünkösdkor. Ezt erősítette meg ettől az évtől a Szentatya azzal, hogy a Pünkösdvasárnap utáni hétfőn a liturgiában Szűz Mária, az Egyház Anyja kötelező emléknapját ünnepeljük” – mondta a főpásztor, majd hozzátette. „Követnünk kell az apostolok példáját, hogy mélyebben találkozhassunk a Szentlélekkel. Ők nem igazodtak a világhoz, de keresték a módját a közösség vállalásának, mert tudták, hogy az Úr egynek akar látni bennünket. Elsősorban Jézussal voltak közösségben, így tudták befogadni a Szentlelket. Nekünk úgy kell imádkoznunk, hogy mindig Isten szerető jelenlétében legyünk. Ajánljuk fel magunkat a Szentléleknek, az Ő vezetésének, különösen is figyelve indításaira. Legyünk tudatosabban Krisztus tanúi az emberek előtt, vezessük közelebb embertársainkat Jézushoz” – buzdított a főpásztor, majd arról beszélt, az apostolok tanúsgátétele az imádságból fakadt. Képesek voltak az imádság által, a Lélek erejével a gyalázatot, az üldöztetést elszenvedni, életüket odaadni. A vértanúság sem vette el küldetésük vállalását. Nekünk is a Szentlélek vezetésére kell bízzuk életünket, aki képes új szívet és új lelket adni nekünk, hogy felelősséggel tudjuk formálni és alakítani a világot. Rajtunk múlik, hogy átadjuk-e lelki-szellemi értékeinket gyermekeinknek, hogy milyen egyházat építünk a jövő nemzedéke számára.

A szentmise után sokszínű rendezvényekkel várták a székesfehérvári BREGYÓ sportcentrumba érkezőket, ahol mintegy háromezer ember számára nyújtottak nemcsak kikapcsolódást, hanem különleges alkalmat az Isten szeretetében megélt közösségi élményre, az első Pünkösd élményére. Az egyházmegyei katolikus iskolák és óvódák mesés, énekes, táncos pünkösdi műsort adtak elő. A fakultatív programok között szerepelt az egyházmegyei hittanverseny is, amelynek három központi témája volt: az Eucharisztia, a Bibliai családok és a szentek családjai.

A családi majálison természetesen jótékonysági gyűjtést is szerveztek. A résztvevők támogathatták Böjte Csaba atya Don Bosco és Szent Imre Iskolaházának rászorulóit. Az egyházmegye karitatív intézménye a Szent Kristóf Fogyatékkal Élők Nappali és bentlakásos Otthona is kilátogatott a rendezvényre, valamint az Egyházmegyei Karitászközpont és a RÉV szenvedélybeteg segítő szolgálat is örömmel fogadta az érdeklődőket.

Harkai Gábor családreferens pap meghívására a találkozón Szabó Ildikó színművész és Rideg Zsófia dramaturg, műfordító vallottak a színház, a költészet és a hit lelki útjáról. A családos programon végül a fehérvári származású Ötvös András színművész vallott istenkapcsolatáról.

A fiatalokat az egyházmegyei Ébresztő Ifjúsági Fesztivál nyári alkalmán kívül, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészítő programjaira Bozai Márton atya, egyházmegyei NEK referens hívta meg.

A legkisebbekre gondolva a családi nap szervezői nemcsak finomságokról, fagylaltról, hanem hazavihető családi ajándékokról is gondoskodtak. Az egyházmegye óvodapedagógusai és a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház okoskodó klubja várta ügyességi feladatokra, kézműveskedésre a pünkösdi találkozó gyereklátogatóit. Kültéri fajátékokat is hoztak a majálisra, amelyet egész nap birtokukba vehettek a kicsik, és idén is volt lehetőség a nagy népszerűségnek örvendő lovaglásra.

Az egyházmegyei nap főszervezője, Ugrits Tamás pasztorális helynök felhívta a résztvevők figyelmét a szeptemberben 7. és 9. között Székesfehérváron megrendezésre kerülő KATTÁRS programjaira, és összegzésül elmondta: Az idei alkalmon is megtapasztalhattuk a Szentlélek működését, az egyházmegye híveit közösségbe hívó, összefogó erejében.

A találkozó csúcsa az Eucharisztikus Kongresszusra készülve a közös szentségimádás volt. A főpásztor imájában az egyházmegyéért, a családokért, új papi hivatásokért, valamint a világban üldözést szenvedő keresztényekért fohászkodott. Hogy a Szentlélek mindenkit rádöbbentsen arra, felelősséggel tartozunk egyházunkért és az egész világért.

Berta Kata
Fényképeket készítette: Gersztheimer Zsolt, Stempely Irén, Varga Mátyás
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk