10. Egyházmegyei Nap - Pünkösdhétfő - beszámoló

2015. 05. 25. | | 2015. 05. 25.

 

 

2015. május 25. - Szentmisével és családi majálissal ünnepelte a székesfehérvári egyházmegye Pünkösd ünnepét, Isten Lelkének kiáradását. A 10. alkalommal megrendezett egyházmegyei napon többszáz hívővel imádkozott Spányi Antal megyés püspök, a Lélek ajándékaiért.

 

 

Pünkösdi hagyománnyá vált, hogy a székesfehérvári egyházmegyében majálisra hívják a családokat, ahol lelki és játékos programokkal, vásárral is igyekeznek a család minden tagját megszólítani. Az évek óta nagy sikerrel megrendezett találkozót, idén sem most el az eső. Több mint ezren érkeztek a festőien szép balinkai dombok közé, hogy Pünkösd örömét együtt éljék át az egyházmegye közösségével.

Bár a családi napot szabadtérre tervezték, idén fedett helyszíneken valósultak meg a programok. A pünkösdi forgatagban nem maradtak el a kreatív gyermekfoglalkozások, a szórakoztató, mozgalmas játékok, mint a körhinta és csecsemőhinta. Nem maradt el a fogyatékkal élők műhelye, az egyházmegye könyv-és kegytárgyboltja, és a kézműves gyertya vásár sem. Az egyházmegyei karitász és a RÉV munkatársai jótékonysági gyűjtést szerveztek és beszélgetésekkel, kiadványokkal hívták fel a figyelmet a családi krízishelyzetek felismerésére, a rászorulók támogatására. Az érdeklődők a családi közösségben megélt örömről is hallgathattak előadást, Ferenc pápa gondolatai nyomán.  A vállalkozó kedvűek az eső ellenére is lovagolhattak, ingyen fagyit fogyaszthattak és meleg kürtöskaláccsal, finomságokkal vigasztalódhattak a borongós időben.

A család apraja-nagyja részese lehetett az egyházmegye iskoláinak vidám, zenés-táncos pünkösdi műsorának. „A pünkösdölés régi népszokás, a tavasz megünneplése. Régen jellegzetessége volt a pünkösdi király és királyné választása. A népdalok, népzene, népszokások, nekünk magyaroknak csodálatos kincsünk.” - hallhattuk a Szent Imre Iskola és Óvodai óvodásainak előadásában.

Kiemelt programja volt a napnak a Kaszap István emlékévhez kapcsolódó hittanverseny döntője. A háromfordulós internetes vetélkedő mozgósította az egyházmegye hittancsoportjait. A döntőbe jutottak egy testet-lelket megmozgató versenyen vehettek részt, majd a rendezvény fő helyszínén ajándékokat kaptak. Az első három helyen végzett csapat a szigetszentmiklósi, a pusztavámi, és az enyingi a megyés főpásztortól vehette át a díjakat.

A pünkösdi majálison bemutatkoztak az egyházmegye terültén működő szerzetesrendek is, a domonkos nővérek, a premontrei szerzetesek, Teréz anya lányai, az Isteni Szeretet Leányai Kongregációja, a Szeplőtelen Szűz Mária Szolgálóleányai és a szervita harmadrend. Képviseltették magukat a lazaristák és a ciszter rend is.

Spányi Antal megyés püspök az ünnepi szentmisében a Kaszap Emlékév jelmondatához kapcsolódva az emberi élet céljáról, örök célokról beszélt. Az Istennek odaadott élet, mint Bogner Mária Margité vagy Kaszap Istváné követendő példa a papnak, szerzetesnek és világi hívőnek egyaránt. Úgy szolgálni másokat, hogy életünkben az Atya akarata teljesüljön, ehhez a Szentlélek segítsége kell. - mondta a főpásztor. A kitartás, a hitben való megmaradás Isten ajándéka. A Szentlélek bőven adja ajándékait, ha kérjük és megerősít, világos látáshoz segít, erőt ad, reményt mutat, hogy érdemes és lehetséges Jézus útján járni. „Éljük hát ezt az életet, melyre az Úr hív bennünket, maradjunk meg döntésünkben, legyünk nagylelkűek és Isten Szentlelkére figyelő, boldog emberek!”- megyés püspök.

Az eseménydús lelkinapon és majálison a család minden tagja feltöltődhetett. Akik a kedvezőtlen időjárás ellenére ellátogattak a balinkai egyházmegyei napra, Pünkösd örömét vihették haza egyházközségükbe, otthonaikba. A záró szentségimádáson a főpásztor vezetésével együtt kérhették az Úrtól, hogy a Lélek ereje és gazdagsága áradjon ki életükben.

Püspöki homília vázlatának letöltése: 1505ehmnap_homilia.pdf (48 kB)

BPK
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor

 


 

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk