12. Egyházmegyei Nap - Pünkösdhétfő - beszámoló

2017. 06. 05. | | 2017. 06. 05.

 


Krisztushoz tartozásunk egységre szólít - 12. Egyházmegyei Nap Székesfehérváron

2017.06.05. - A Lélek meglátogat és feladatokat ad, olyan küldetést, amely a hit megvallásából, a hithez igazított életből, cselekedetekből fakad. - mondta a Spányi Antal megyés püspök a 12. pünkösdi Egyházmegyei Napon, Székesfehérváron. A találkozó kezdetén az egyházmegye papságával koncelebrált püspöki szentmisében a főpásztor arról is beszélt, hogy Krisztushoz tartozásunk egységbe hív bennünket!

A megyés püspök arra is felhívta a figyelmet, hogy a Szentlelket nem magunknak kaptuk, hanem azért, hogy Isten felé vigyen bennünket. Három fontos dolog, amit Lélek többek között elhozott nekünk: a bűnbocsánatot, valamint az egység és a küldetés lelkét. „Krisztus a Lélek által a bűnbocsánat hatalmát is átadta az apostoloknak, ami nem illeti meg az embert, mert az Isten ajándéka. A szentgyónásban sokan nem gondolják, hogy új életet kaphatnak, az élet sebeiből gyógyulhatnak meg általa.” ... „A másik, amit látnunk kell, hogy az egyház színes, sokfélék vagyunk, de fontos, hogy Krisztus köré gyűljünk. Ne a saját lelki igényeink szerint életre, hanem a közösségben megélt tanúságtevő életre hív bennünket Pünkösd, az összetartozás ünnepe.” - A harmadik, amiről a főpásztor beszélt, hogy amikor Isten Szentlelke betölt bennünket, akkor feladatot is, küldetést is ad. Tanúságot kell tennünk mindarról, ami keresztény gyökereinkből ered. Ezeréves magyar történelmünkről, a család szentségéről kell tanúskodnunk, arról, hogy van múltunk, amelyben magyar szentek éltek, hogy a magyar földet, ezt a népet Istentől kaptuk ajándékba, ezért ezt a nemzetet hittel szolgálnunk kell.

A gazdag programokkal teli találkozót a szeretetben, a személyes találkozásokban megélt összetartozás élménye, megtapasztalása jellemezte. Számos család látogatott ki a fehérvári sporttelepen tartott pünkösdi napra, hogy együtt töltsön egy napot az egyházközségek Lélekváró ünnepén. 

A szentmise után a pünkösdi nap az egyházmegyei katolikus iskolák pünkösdi műsorával folytatódott. A fakultatív programok között szerepelt az egyházmegyei hittanverseny is, amelynek központi témái idén a Fatimai jelenések 100 évfordulójához és a Szent László Évhez kapcsolódtak.

A családi majálison természetesen jótékonysági gyűjtést is szerveztek, a résztvevők támogathatták Böjte Csaba atya Don Bosco és Szent Imre Iskolaházának rászorulóit. Az egyházmegye karitatív intézménye a Szent Kristóf Fogyatékkal Élők Nappali és bentlakásos Otthona is kilátogatott a rendezvényre és örömmel fogadta a látogatókat.

A majálison bemutatkozott néhány lelkiségi mozgalom is, köztük a cursillósok közössége, akik gyermekjátékokkal, lelki beszélgetésekkel készültek az érdeklődők számára. A karmelita lelkiségről tett tanúságot, a világban élő karmeliták fehérvári csoportja Vörös Imre András OCD,  a Magyar Sarutlan karmelita rendtartomány tartományfőnöke vezetésével.

A fiatalok külön programja idén a június 22-25 között megrendezésre kerülő csákvári Ébresztő fesztiválra toborzott. A fesztivál elsősorban a kamasz korosztálynak szól, de egyetemisták is jelentkezhetnek a http://ebresztofesztival.blog.hu/ -n.

A Családpasztorációs Iroda szervezésében Lévai Tímea és Poppre Ádám színész- és zenészházaspár nemcsak zenével, hanem őszinte vallomásokkal tettek tanúságot Istenhez, a hithez vezető útjukról. A jelenleg a PPKE Hittanári Szakát végző házaspár hét évig, a szombathelyi Weöres Sándor Színház művészei voltak. 2014 óta szabadúszóként folytatják pályájukat. Duójukat 2009-ben alapították meg, saját szerzeményeik mellett tematikus műsorokat is összeállítottak. Formációjuknak van gyermekműsora, többféle ünnepi műsora, valamint versmegzenésítésekből álló irodalmi műsora is. Dalaikat mára átjárja az Isten élményeikről szóló mély megtapasztalás is.

Török Péter és Rita a Páduai Szent Antal Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanárai beszéltek 7 gyermekes családi életükről, közös életútjuk magasságairól és mélypontjairól, amelyben mindig megtapasztalták Isten áldó jelenlétét.  Az összetartozás erejét mindkettőjüknek az Isten melletti döntés hozta meg, az ima, a vasárnapok, és a terített asztal közössége. Kapcsolatukban fontosak ma is a családi ünnepek mellett, a közös nyaralások, az utazás, de mint kiemelték a hétköznapokban megélt kritika elfogadása sem maradhat ki a felsorolásból.

A családi nap szervezői a legkisebbeknek nemcsak finomságokról, fagylaltról, hanem hazavihető családi ajándékokról gondoskodtak. Az egyházmegye óvónői kézművesedésre hívták a pünkösdi találkozó gyereklátogatóit. Kültéri fajátékokat is hoztak a majálisra, amelyet egész nap nagy gyerekzsivajjal vettek birtokukba a kicsik. Idén is volt lehetőség a népszerű lovaglásra, amelyet most felnőttek is kipróbálhattak.

Az egyházmegyei nap főszervezője, Ugrits Tamás irodaigazgató összegzésül elmondta: „A hagyományos pünkösdi nap évről-évre a Szentlélek erejében felemeli lelkünket, a hit és szeretet közösségébe hív bennünket. Az idei alkalmon a Szentlélek működése az egyház, az egyházmegye összetartó erejében mutatkozott meg. A sok személyes és közösségi beszélgetéssel, a közös imádsággal a hívek arról tettek tanúságot, hogy ehhez az egyházmegyéhez tartoznak, az egész világegyházhoz, Jézus Krisztushoz.

A szentségimádással záródó 12. pünkösdi találkozón Spányi Antal megyés püspök hitvalló keresztényekért imádkozott, hogy a Szentlélek mindenkit rádöbbentsen arra, felelősséggel tartozunk egymásért. „A Lélek élet és öröm, ezt üzenik számunkra fenyegetettségben élő testvéreink is.” hangsúlyozta a főpásztor majd elimádkozta az üldözött keresztényekért szóló egyházmegyei imát.

Berta Kata
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk