Nagycsütörtöki - Utolsó vacsora - emlékmise - beszámoló

2023. 04. 06. | | 2023. 04. 06.

 

 

 

Törekszünk Isten szeretetében élni - Nagycsütörtöki utolsó vacsora szentmise Székesfehérváron

2023.04.06. – A nagycsütörtök esti liturgiában az utolsó vacsora felidézésével az Eucharisztia alapítására, Jézus elárulására, elfogatására, szenvedéstörténetének kezdetére emlékeztek Székesfehérváron is, a Székesegyházban. A nagycsütörtöki szentmise egészen különleges, hiszen az évnek ezen a napján lélekben elkísérjük Jézust az utolsó vacsora termébe. Húsvét vigíliájáig már csak kereplők hangját hallhatjuk majd.

Spányi Antal megyés püspök beszélt arról, hogy Jézus szeretetében megújító segítséget kaptak a hozzá fordulók. A zsidó nép Istent hatalmasnak és félelmetesnek ismerte meg, Jézus pedig ugyanarról az Istenről nyilvánvalóvá tette, hogy valóban hatalmas, ugyanakkor végtelenül szeret. Többé már nem félünk Istentől, hanem törekszünk ebben a szeretetben élni.

Az utolsó vacsorán, mely egyben az első szentmise is volt, Jézus megalapította az Oltáriszentséget: a kenyér és a bor egyszerű jelei annak, hogy ahogy a földi táplálék a testünket, úgy a szentségi eledel a lelkünket építi.

Jézus ekkor rendelte el a papságot is. Minden szentmisében Ő van jelen: akár kicsi, vagy nagy, akár falusi, bazilikai vagy pápai miséről van szó, Ő ténylegesen ott van.

És Jézus ekkor adta szeretetének legnagyobb jelét: megmutatta a felebaráti szeretet parancsának lényegét, a mindenkire kiáradó, támogató szeretetet. „Úgy szeressétek egymást, amint én szerettelek titeket!" (Jn 13,34).

A homília után a főpásztor ezt a szolgáló szeretetet idézte meg, amikor a lábmosás során megmosta a város képviselő-testületeiből érkezett 12 férfi lábát. A nagycsütörtöki szertartás végén Jézus elhurcolását jelképezve, az Oltáriszentséget csendben a mellékoltárhoz vitték. A szentmise után a püspök megfosztotta az oltárt díszeitől, emlékeztetve Jézus szenvedéseire, amikor elfogták és megfosztották ruháitól. Ezen az estén az Oltáriszentség áthelyezése, az oltárfosztás, a templomban kialvó fények és a virrasztás már belépés volt Krisztus szenvedéstörténetébe.

Videó hamarosan megtalálható lesz ezen az oldalon.

- Marian -
Fényképeket készítette Kovács Marcell 

Korábbi évek beszámolói:

 
 

 

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk