Nagycsütörtöki olajszentelési mise - beszámoló

2014. 04. 17. | | frissítve 2014. 04. 18.

 

 

 

Évről évre egyszer, Nagycsütörtökön délelőtt, a főpásztor köré gyűlnek az egyházmegye papjai, ekkor a hívek imáitól kísérve közösen megújítják papi ígéreteiket. Spányi Antal kérte a hívek és a szerzetesek imádságát, majd szentbeszédében papjait, diakónusait szólította meg.

A mai nap közös ünnep - kiszakít a hétköznapokból és segít visszaidézni az első szeretetet, a meghívás idejét. Jó tudatosítani, hogy életünk már nem a miénk – meghaltunk önmagunknak és így vagy úgy, de kitartottunk. Sokan imádkoznak értünk hívek, szerzetesek, a Prohászka Imaszövetség tagjai. A püspök kézföltétele által kapott kegyelmet fel kell szítani, hiszen mindent megkaptunk benne, amire a szolgálat teljesítéséhez és a papi hivatás megéléséhez szükségünk van. A pap is él, de már Krisztus él benne. Törődjünk egymással testvéri szeretetben, újuljunk meg gondolkodásunkban. A nehézség és olykor a fájdalom útja – egyben az öröm útja is Krisztusban. Papjai mellett Spányi Antal megyés püspök buzdító szavakkal fordult a kispapjaihoz, és kérte a hívek és a szerzetesek imádságát is.

A homíliát követően a papság közösen megújította papi fogadalmát, majd következett a hívek könyörgése. Az áldozati adományokat és az olajokat körmenetben hozták az oltárig, ahol a szentmise keretében a püspök megszentelte azokat.

A szentmisét követően a papok és hívek kötetlenül beszélgettek a székesegyház előtti téren, majd a papokat püspökük agapéra várta.

- Marian -
Fényképeket készítette Gersztheimer Zsolt

 

A szentbeszéd letöltése:   1040olajszentelesi.pdf (67 kB)

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 


 

Kapcsolódó oldal - az események összefogó oldala:

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk