Múzeumok éjszakája - beszámoló

2014. 06. 21. | | 2014. 06. 23.

 

 


A Székesfehérvári Egyházmegyét két intézménye; a Szent István Művelődési Ház és a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum képviselte 2014-ben a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozaton. 2008 óta Spányi Antal megyés püspök védnöksége alatt városi és környékbeli intézmények összefogásával megvalósított rendezvényen idén minden eddiginél több látogató vett részt. A Székesfehérváron és Pákozdon 26 helyszínen megvalósított 75 programra közel 5300 karszalag fogyott el.

A Szent István Művelődési Házban délután a gyerekek különféle kézműves technikákkal lovakat készítettek, a felnőttek pedig a Szent Korona Galériában Konthur Mária Erdély magyar népviseletei című kiállítását tekinthették meg szakszerű tárlatvezetéssel. A művelődési ház udvarán 19 órától a délszláv népzenét játszó, országszerte népszerű Kolo együttes varázsolt fantasztikus hangulatot. Vidám zenéjüket sok száz érdeklődő hallgatta. A Szent István Művelődési Ház programjain 2500 látogató vett részt.

A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum virágokkal díszített udvarán a napvitorlák árnyéka alatt lelkes szülők és gyermekeik készítettek lovasszentek sziluettjeivel díszített lámpásokat. Az idősebb korosztály idén a Lics Pincészet pákozdi cabernet sauvignon és chardonnay borait kóstolhatta meg. Az egykori ferences rendház udvarán megrendezett programokat Spányi Antal megyés püspök is meglátogatta. A kisgyermekek először félénken, meglepődve, majd néhány perc múlva már oldott hangulatban, vidáman beszélgetve rajzoltak együtt a főpásztorral.

A The Independent Music Awards-on, New York-ban aranyérmet nyert fiatal magyar énekesnő, Pátkai Rozina három zenésztársával bossa nova ritmusokkal hozta el Brazília hangulatát a múzeum évszázados falai közé. Az estét a székesfehérvári Leondardo Jam együttes koncertje zárta. Pinke Miklós festőművész a zenei élményt digitális vetítéssel egészítette ki.

A szentek titka című kiállítást egészen éjfélig szakmai tárlatvezetéssel tekinthették meg az érdeklődők.

Smohay András
Fényképeket készítette: Deák Petra, Lakata Pál, Smohay Márton

 

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk