Első csütörtöki Eucharisztia ünnep (Almássy-telep) - beszámoló

2021. 12. 02. | | 2021. 12. 04.

 

 

Advent Isten örök szeretetéhez vezessen el bennünket – Elsőcsütörtöki Eucharisztia-ünnep Székesfehérváron

2021. 12.02. – Advent szép, készületi időszakában, a Krisztus Király-templomban imádkozott együtt Székesfehérvár papsága és a plébániákat képviselő hívek, Spányi Antal megyés püspök vezetésével új papi hivatásokért, a családokért, az egyházért és hazánkért. A főpásztor azért is fohászkodott, hogy az idei advent az Örök Isten szeretetéhez vezessen el bennünket, és minden gondunkkal, gyengeségünkkel és aggodalmunkkal erre a szeretetre hagyatkozzunk. Fogadjuk el és sugározzuk tovább az Atya szeretetét környezetünkben, mert a mai, hit nélkül élő, eltévedt világnak nagy szüksége van tanúságtevőkre.

A megyés püspököt Tornyai Gábor plébános köszöntötte, aki Ferenc pápa szavait idézve a megkülönböztetés szívéről beszélt. Ahhoz, hogy az ember jól tudjon látni, és jól tudja értelmezni a világot, ahhoz az kell, hogy Krisztushoz közel kerüljön, Ő legyen élete középpontjában. Ma, amikor annyi hatás ér bennünket, szükségünk van arra, hogy képesek legyünk megkülönböztetni a jó hangot, azt, ami az élet felé vezet minket – hangsúlyozta Gábor atya, és megköszönte, hogy az elsőcsütörtöki alkalmak felhívják figyelmünket Krisztusra, hogy Ő legyen életünk fókuszában.

„Adventben, amikor az ember betér egy templomba, és imádságra hangolja a szívét, azt érzi, milyen jó az Isten. Milyen jó az Isten szeretetében, jelenlétében lenni és megpihenni. Jó, mert készülünk arra a szép ünnepre, amely az egyházi évet valamiképpen bearanyozza. Amikor az emberek szíve megtelik szeretettel, békességgel, amikor az Istentől elgondolt rend, a szeretet legalább egy kis időre helyreáll. De sajnos hamar rá kell döbbennünk, hogy ez illúzió, hisz az emberiség nem maradt meg a hitben, elveszett az isteni bölcsesség, és már nincs meg az az elhatározás, hogy az Úrra, mint sziklára építsük az életünket” – kezdte beszédét a főpásztor. Az Isten nélküli gondolkodás eredménye, hogy már sokan nem akarják ünnepelni szent karácsony éjszakáját, és Szűz Mária nevét is eltörölni szeretnék.

A püspök a családok széteséséről is szólt, és arról, hogy a gyermekek már nem nevelődnek biztonságos családi légkörben. Személyiségük egészséges fejlődése veszélyben van, számos bántalmazás éri őket. Bizonytalanná vált az emberek körül minden, mert a hit hiányában nem tudják mire alapozni életüket. „Pedig egyedül, amiben bíznunk kell és lehet, az az Isten örök szeretete. Ebből az örök szeretetből tudunk erőt meríteni. Az egyetlen dolog a szeretet, ami örökre megmarad, ami Istentől jön, és az Istenhez vezet bennünket. Ami felemel bennünket a földi valóságból az igazi valóságba, amely az Isten közelsége” – emelte ki a főpásztor, majd arra biztatott mindenkit, hogy legyen Isten szeretetének hiteles tanúja.

„Ebbe a világba kell nekünk Krisztus elvinni, Krisztust bemutatni. Meg kell értenünk, hogy Krisztus szeretete, az Isten szeretete, ami szilárd és visszavonhatatlan, és egyedül ez a szeretet képes bennünket megtartani…. Adja az Úr, hogy ez az Advent az örök Isten szeretetéhez vezessen el bennünket, hogy mindenféle gondunkkal, gyengeségünkkel és aggodalmunkkal ezt az örök szeretetet tudjuk szembe állítani. Akkor a mi életünk is változni fog, és változtatni tudunk a világnak azon a részén, amelyet ránk bízott az Isten. Legyen ez az advent az örök szeretetben, az Istenben való megerősödésünk Szent ideje!” – fejezte be beszédét a megyés püspök.

A szentmise után a közös Szentórában a főpásztor azért imádkozott, hogy senki se zárkózzon el Isten szeretetétől, hogy a hit szilárd alapja legyen minden családnak, ahol a házastársak kitartanak a hűségben, és újra tudnak kezdeni mindent a szeretetben. Advent szent napjaiban megnyíljon a szemünk, és hálatelt szívvel felismerjük Isten szeretetét, amit másokkal is megosztunk.

 Berta Kata
Féányképeket készítette: Zemlényi János 

Korábbi évek beszámolói:

Képtár


< 2023. január >
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

 

 

 


 

  


 

 


 

 


 

 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk