Első csütörtöki Eucharisztia ünnep (Almássy-telep) - beszámoló

2015. 09. 03. | | 2015. 09. 04.

 

 

 

2015.09.03. - Székesfehérvár katolikus hívei a megyés főpásztor vezetésével, a Krisztus Király templomban imádkoztak együtt ismét a hagyományos elsőcsütörtöki szentmisén és szentségimádáson.

Az ünnepen Kiss János plébános köszöntötte Spányi Antal megyés püspököt, majd a plébánia közössége nevében a meghívott vendégeket, köztük Deák Lajosné képviselőasszonyt. Méltatta a főpásztor szolgálatának eredményeit, köztük a Székváros közös Eucharisztia ünnepét, amelyet 12 éve hirdetett meg egyházunkért, új papi hivatásokért, a családokért.

„Ezek az elsőcsütörtöki alkalmak, kegyelmi találkozások Istennel és egymással. A szentórában megtapasztalhatjuk közös imádságunk erejét, amely kimeríthetetlen erőforrás és nagy szüksége van rá nemzetünknek, városunknak, egyházközségeink tagjainak, minden embernek.” - mondta bevezetőjében a főpásztor.

Az evangélium szavaihoz kapcsolódva az apostolok Krisztus követését hozta fel beszédében példaként a mai kor emberének. Ők felismerték és megvallották, hogy Jézus a Messiás, az Isten Fia, egész életüket az Ő ügyének szentelték, mégsem voltak mentesek az emberi gyengeségektől.

„Jézus a nevükön szólította őket és azt akarta, hogy éljenek tanítása szerint.  Ismerte Pétert is, és tudta milyen ember, mégsem botránkozott meg, amikor megtagadta Őt. Nem haraggal, hanem szelíden és szeretettel szólt hozzá és miután megerősítette, rábízta Egyházát. Minket is meghívott az Úr, aki ismer bennünket. Nem mondhatjuk, hogy méltatlanok vagyunk erre és majd akkor követjük, amikor hibáinkat már kiküszöböltük.” - hangzott el a prédikációban, majd főpásztor arról beszélt, ne keressünk mentséget az alól, hogy Istennek odaadott életet éljünk. „Engedjük meg, hogy Krisztus megszólító szava válaszra találjon bennünk, és köszönjük meg, hogy számít ránk. A meghívás öröme sugározzon embertársaink felé és áradjon ki minden keresztény életéből az egész világra.” - fejezte be beszédét a megyés püspök.

A szentórában a főpásztor azért imádkozott, hogy felismerjük a kenyér és bor színében jelenlevő Krisztust, meghalljuk szavát, megérezzük szeretetét és hozzá kössük életünket. Gyengeségeinket elfogadva, nyitott szívvel álljunk elé, engeszteljük tetteinkkel, felajánlásainkkal. Azért is kérte az Urat, hogy a keresztények váljanak az imádság embereivé. A püspök imádkozott még a diákok sikeres tanévéért, a Szerzetesek Évében a megszentelt életet élőkért, az új papi hivatásokért fohászkodó Prohászka Imaszövetségért.  Végül könyörgött az országunkba beáramló idegen helyzetének megoldásáért, a keresztény Európáért és áldást kért a családokért összehívott őszi szinódus munkájára.

BPK
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár


< 2023. január >
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

 

 

 


 

  


 

 


 

 


 

 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk