Első csütörtöki Eucharisztia ünnep (Szeminárium) - beszámoló

2018. 05. 03. | | 2018. 05. 04.

 

 

Elmélyült és összefogott imádság mentheti meg a világot - Eucharisztia ünnep Székesfehérváron

2018.05.03. - Az Eucharisztikus Kongresszusra készülve az egykori szemináriumi templomban tartották meg a májusi elsőcsütörtöki közös szentmisét és imádságot Székesfehérváron. A város papságával tartott alkalmon Spányi Antal megyés püspök a Szentlélek vezetésére hagyatkozó életútról beszélt. Hangsúlyozta, hogy csak az elmélyült és összefogott imádság mentheti meg a világot.

„Alapvető vágyunk, hogy találkozzunk az Istennel, aki minden pillanatban átölel és összeköt bennünket szeretetével” - hangzott el Dózsa István plébános köszöntőjében. „Mutasd meg nekünk Atyát - kérték az apostolok Jézustól. Nincs jobb alkalom és lehetőség, mint a szentmise, a Szentírás üzenetének hallgatása és a szentségimádás, hogy meglássuk mi is Atyát, az élő Istent, akivel találkozunk, akiben hiszünk.

A megyés főpásztor arról beszélt, az apostolok nyomán nekünk is rá kell döbbennünk, csak a Szentlélek vezetésével találjuk meg életünk útját, és tudunk harcolni korunk istentagadó életmódja ellen. „Megdöbbenve tapasztalja a keresztény világ, hogy Európa egy részén a kórházi ápolók nem hordhatnak keresztet, le kell venni a hivatalok falairól is, sőt még II. János Pál pápa szobrát is el kell távolítani egy köztérről, mert kereszt van mögötte. Mit tehetünk? Az apostolok is egyszerű, gyenge emberek voltak, nem tudtak vitatkozni a főpapokkal, vagy akár Saullal. Azonban ahogy megkapták Isten Szentlelkét, nem a maguk erejével, hanem a Szentlélek erejével tudtak tanúságot tenni arról, amit Krisztustól kaptak, amit Benne láttak, amit Ő hagyott rájuk. Nem emberi bölcsességgel és tudással szerezték meg maguknak a bátorságot és erőt az igehirdetéshez, hanem a Szentlélek által, úgy, ahogy Ő juttatta eszükbe.”

A szentmisét követően az Oltáriszentség előtt a megyés püspök vezetésével imádkoztak a város plébániáiról és a különböző településekről érkező hívek nemzetünkért, az egész világért, amely súlyos bajban van. Imádkoztak a Szentlélek jelenlétéért, amely által felismerjük az élő Jézust az Eucharisztiában, majd elmondták a 2020-as Eucharisztikus Kongresszus imáját. Együtt fohászkodtak az üldözött keresztényekért, az egyházmegye közös imájával, a XXI század vértanúiért. Új papi és szerzetesi hivatásokért könyörögtek az Úrhoz a Prohászka Imaszövetség imájával. A szentóra az engesztelő litániával zárult.

Berta Kata
Képek: Somogyi Tamás
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata




Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk