9. Katolikus Könyvnapok Székesfehérváron - beszámoló

2015. 05. 28. | | 2015. 05. 29.

 


2015. május 28-30. Székesfehérváron háromnapos rendezvénysorozattal csatlakozott a Szent István Művelődési Ház a budapesti katolikus könyvnapokhoz. Hat kiadó és a Barátok Boltja állított ki a könyvvásáron, amelyet kulturális programok színesítettek.

„A Katolikus Egyház a könyveken keresztül is tud válaszokat adni az élet kérdéseire, amelyre sok ember nyitott és fogékony. Eljuttatni a jó hírt mindenkinek, amelyet az Egyház kétezer éves imádsága, tanítása hirdet, az emberrel való törődése nyomán született meg.” - mondta Spányi Antal megyés püspök a 9. alkalommal megrendezett Katolikus Könyvnapok megnyitóján. - majd hozzátette: „Sok könyv van, amelyet érdemes többször is kézbe venni, tartalmát megfontolni, így társainkká válhatnak életünk útján.”

A könyvnapok első vendége az Új Ember főszerkesztője, Rátkai Balázs volt, aki a katolikus könyvkiadás és sajtó jelenlegi helyzetéről valamint lehetőségeiről tartott előadást. „Van esélye a katolikus kommunikációnak a médiafelületeken, van igény rá, nemcsak a hívők, hanem a keresők részéről is. Látnunk kell azonban, hogy a digitális felületek a fiatalabb korosztályt, a nyomtatott sajtó pedig a 30-40-es években járó felnőtteket, családosokat szólítja meg. Ezért a két megjelenítésnek egyensúlyba kell lennie.” - emelte ki a főszerkesztő. Majd arról is beszélt, hogy a papíralapú sajtó és könyv csak akkor maradhat sikeres, ha a felnőtt korosztály példát ad a használatában, és rászoktatja a legkisebbeket is a könyv és sajtó olvasására, használatára.

Az idei könyvnapok különlegessége volt, hogy bemutatták a Művelődési Ház graffiti pályázatának pályamunkáit. A Kaszap István emlékévhez kapcsolódóan meghirdetett újszerű kezdeményezés a fiatalok számára vonzó volt, hatalmas felületen valósulhattak meg, az „odafönn találkozunk” - mottóval beküldött kisméretű graffiti vázlatok. Jakubek Ágnes az intézmény igazgatónője szerint a Kaszap István idézet megihlette az ifjú korosztályt, ezzel is közelebb kerültek a szentéletű kispap példájához.

Szinesítette a rendezvényt Dr. Pálhegyi Ferenc pszichológus, emeritus professzor, családgondozó előadása az apák nélkülözhetetlen szerepéről, és különleges esemény volt a modern zenei élményt adó, mély gondolatokat közvetítő Kaszap oratórium Barczy Zsolt vezetésével. A zárónapra tervezték a számos közösséget megmozgató, kivételes tehetségeket felsorakoztató III. Egyházmegyei Ki mit tud? döntője.

Érdemes volt böngészni a gazdag kínálatban - az Új Ember, a Szent István Társulat, az Agape, a Szent Gellért Kiadó, Harmat kiadó, valamint a Barátok Boltja kiadványai között, hogy birtokba kerüljenek a remélhetőleg személyessé váló katolikus könyvek. A szervezők igyekeztek megszólítani minden korosztályt, hogy megtapasztalják és felfedezzék újra a nyomtatott írások értékes és varázslatos világát.

BPK
Fényképek: Somogyi Tamás és Nagy Anikó
Videó Somogyi Tamás és BPK

 


 

A könyvhét meghirdetése:
/www.szfvar.katolikus.hu/hirek/9-katolikus-konyvnapok-szekesfehervaron-2015

 


 

A könyvhét plakátjai:

Plakátok: Béres Miklós

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk