Katolikus könyvnapok (május 26-27.) - beszámoló

2009. 05. 26.

 

A Szent Pál-éve tiszteletére idén harmadik alkalommal rendeztük meg a Katolikus könyvnapokat Székesfehérváron május 26-án és 27-én a Szent István Művelődési Házban.

 

 könyvnapok - stand

 

Örömünkre szolgál, hogy a fővárosi Szent István könyvhét mellett a királyok városában is megrendezhetjük ezt a programot, amelyhez idén kilenc katolikus kiadó csatlakozott. Az előző két év sikeres volt, s most is nagy volt az érdeklődés. A nagy látogatottságra való tekintettel a programokkal tarkított könyvárusítást idén az intézmény Díszudvarából áthelyeztük a Városház térre.

Színes és gazdag programokat láthattak, hallhattak az érdeklődők. Zenés,  irodalmi programok gazdagították e rendezvényt. Az első nap délelőttjén sok diák jelenlétében tartott előadást Szénási Zoltán irodalomtörténész a XX. századi magyar katolikus irodalom címmel. Spányi Antal megyés püspök távolléte miatt Kiss János püspöki helynök köszöntötte a megjelenteket, majd Cserta Gábor CD bemutatójára került sor. Ezt követően Béres József Szép magyar ének című könyvét bemutatta maga a szerző. A könyvbemutató házigazdái Bobory Zoltán és Tolcsvay Béla voltak. Noha nem katolikus kiadású a könyv, mégis ide tartozik, hiszen számos nóta és népdal mellett sok katolikus, egyházi, népi és liturgikus énekeket is tartalmaz, ezekből hallhattunk néhányat.

Szabó Ferenc SJ. atya a kis esti disputa rendezvény keretén belül a Mielőtt szürkülnek a színek  illetve a Prohászka időszerűsége című könyveit mutatta be.

A katolikus könyvnapok nem csupán egy nagy könyvárusítási lehetőség, hanem valamiféle tanúságtétel is itt, Székesfehérváron - illetve bárhol ebben az országban és a világban -, az eszmék és gondolatok kusza kavargásában a keresztény tanítás, életfelfogás és világnézet jelenlétének felmutatása.

 

Béres Miklós 
szervező

 


 

Korábbi év beszámolója:

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk