Veni Sancte - beszámoló

2010. 09. 02. |


Harmadik alkalommal került megrendezésre a székesfehérvári egyházmegye fenntartásában működő oktatási intézmények közös „Veni Sancte” szentmiséje a Székesegyházban. A koncelebrál püspöki szentmisére valamennyi intézményből (Budaörsről, Tatabányáról, Bicskéről, Érdről, Mórról, Ráckevéről, Budakesziről és Székesfehérvárról) jöttek püspöki iskolabiztos atyák, pedagógusok, diákok és szülők; valamint a szerzetesrendek által fenntartott intézmények képviselői is.

 

iskolazászlókkal - fotó: Lakata Pál

 

A főpásztor szentbeszédében a tanévkezdést egy bejárandó út elejéhez hasonlította, melyet hasonlóan az élethez elkezdünk, és végigjárunk. Az életút során Isten terve az, hogy az ember eljusson Őhozzá. Ez egy egész életen át tartó feladat. Az élet, amely így egyetlen folyamatot képez, mégis részekre és szakaszokra osztható. Mi is ezt tesszük, amikor iskolaéveket kezdünk és zárunk.

Ha hittel akarjuk élni az életünket, akkor imádsággal élünk, Istentől nem akarunk elszakadni, hanem az Ő jelenlétében telnek napjaink. Egy katolikus oktatási intézményben meg kell teremteni azokat a körülményeket, amik ezt lehetővé teszik.

Tanítani és tanulni, napi munka, áldozat, helytállás. Ennek alapja az Istenhez fordulás; Isten Szent Lelkének segítsége. Figyelnünk kell a pillanatra, amelyben élünk, a jelenben kell élnünk, másokhoz kapcsolódva, másokra is figyelve. Hívjuk a Szentlélek segítségét, ma a tanév elején.

A főpásztor jókívánsággal fejezte be homíliáját.

 

Homlíia meghallgatható:

 
- Marian -

 


 

Korábbi évek beszámolói:

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk